{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela rekonstrukcija savskog nasipa na Rači

S
1.10.2014. u 12:58
0
0
Počela rekonstrukcija savskog nasipa na Rači
0
Počela rekonstrukcija savskog nasipa na Rači
Foto: SRNA
Na Rači kod Bijeljine počela je rekonstrukcija nasipa uz rijeku Savu za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2,7 miliona KM iz kredita Evropske investicione banke za hitne mjere zaštite od poplava.
Direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić rekao je novinarima da je ovo deseto gradilište vodoprivrednih objekata samo u Semberiji i da Vlada Republike Srpske, preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javne ustanove "Vode Srpske" investira velika sredstva i ulaže ogromne napore u saniranju vodoprivrednih objekata.

On je najavio da će, po završetku proširenja i nadvišenja savskog nasipa za gotovo metar u odnosu na sadašnji u Rači, Direkcija za puteve na ovoj lokaciji početi izgradnju nove trase puta sa elementima brze ceste.

Prema njegovim riječima, osim sanacije svih kritičnih tačaka odbrane od poplava uz Savu i Drinu u Semberiji, u Republici Srpskoj je u toku i izgradnja ili sanacija vodoprivrednih objekata u Istočnom Sarajevu na rijeci Željeznici, u Bratuncu na Križevici, u Čelincu na Vrbanji, te uređenje kanala na području Modriče, Dervente i Lijevče polja, rade se četiri projekta u Prijedoru, dva u Bosanskoj Dubici i jedan u Bosanskoj Kostajnici.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" za finansije Rada Baričanin rekla je novinarima da je izvođač radova na rekonstrukciji savskog nasipa na Rači konzorcijum "Higra-Hidrokop", a rok za završetak radova je 270 radnih dana, ako vremenski uslovi budu povoljni.

Direktor "Higre" Dragan Sarić pojasnio je da se radovi izvode dužinom od 3,5 kilometra, od čega su tri kilometra nasipi, a na dvije dionice izgradnja potpornog zida koji će štititi Semberiju od poplava do visine stogodišnje vode plus 1,2 metra.

U ime nadzornog organa, stručnjak hidrogradnje Slobodan Čubrilo rekao je novinarima da se završetkom dionice nasipa na Rači potpuno zaokružuje sistem odbrane od rijeke Save u Semberiji.

Dragan Sarić, mještanin bijeljinskog naselja Balatun, koje ova dionica nasipa štiti od poplava uz naselja Brodac i Velino Selo, rekao je novinarima da je za više od 700 domaćinstava u ovom dijelu Semberije nasip na Rači kapitalni projekat na koji su čekali decenijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: