Nema asfaltiranja
351

Počela rekonstrukcija pješačke staze do vodopada Skakavac, bit će proširena i posuta pijeskom

Piše: M. N.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja počela je rekonstrukciju pješačke staze koja vodi do vodopada Sakakavac u blizini Sarajeva. Radovi su počeli prije četiri dana, a bit će završeni u drugoj polovini oktobra.

Kako nam je rekao direktor ove ustanove Osman Delić, već odavno postoji plan rekonstrukcije ove staze jer na njoj ima sedam potoka koji su izazivali odrone zbog čega je bilo otežano kretanje na tom području.

"Staza dužine četiri kilometra je bila uska i neprilagođena za šetnju. Mi smo uradili projekat koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odobrilo i izdvojilo 50.000 KM za sanaciju. Nema govora o nikakvom asfaltiranju", rekao je Delić za Klix.ba.

Šetnica će biti proširena na dva metra jer će služiti i kao protivpožarna staza, ali i za hitne evakuacije u slučaju težih povreda. Njome će moći proći manji motikultivator, ali ne i automobili jer će na ulaz biti postavljena rampa. Direktor je poručio da o asfaltiranju nema govora.

"Ovo je najprilagođenija staza za šetnju do vodopada jer je ravna. Poravnat ćemo je, dodati pijesak i riješiti se odrona. Na sedam mjesta će biti postavljeni drveni mostići te klupe za sjedenje", rekao je Delić.

Ovom rekonstrukcijom vodopad Skakavac koji je velika turistička atrakcija bit će pristupačnija.

Nadzor nad radovima vrši Zavod za izgradnju KS, a izvođač radova je TBinžinjerig d.o.o. Breza.