BiH
422

Počela rekonstrukcija nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi

Klix.ba
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika počinje sa implementacijom naredne faze projekta restauracije nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi, za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 američkih dolara.

S obzirom da su na Mostu uočene pukotine i deformacije koje mogu uzrokovati daljnje propadanje, cilj projektnih aktivnosti je dovođenje konstrukcije Mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Ova faza projekta obuhvata izvođenje radova urgentne stabilizacije Mosta, što predstavlja postavljanje privremene skele koja će osigurati objekat i omogućiti implementaciju ostalih faza projekta restauracije. Planirano je da se radovi završe do kraja ove godine.

Partneri u projektu su Mjesna zajednica Žepa, Opština Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Edukativni dio projekta, kampanja "Moja BiH-moje naslijeđe" realizovana je tokom 2014. godine i provedena je u saradnji sa šest osnovnih škola iz Bosansko-podrinjskog kantona i kulturno-umjetničkim društvom "Romanijska Vrela" Mokro iz Republike Srpske. U okviru kampanje u školama-učesnicama projekta, održana su predavanja o važnosti kulturno-historijskog nasljeđa, nakon kojih je objavljen konkurs za najbolji učenički rad na temu "Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe". Od prispjelih 306 likovnih, literarnih i maketarskih radova nagrađeni su radovi 26 osnovaca.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta. Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. vijeka. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. godine, donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja, odnosno oštećenja konstrukcije mosta, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.