BiH
0

Počela rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sarajevu

NINA
Direkcija za ceste Kantona Sarajevo počela je s realizacijom projekta rekonstrukcije dijelova glavne saobraćajnice u Sarajevu.

Naime, na relaciji Otoka - Marijin Dvor bit će postavljena plastična horizontalna signalizacija čiji je vijek trajanja četiri godine, a čija je osnovna namjena da smanji gužve u saobraćaju.

Radovi koji bi trebali trajati 40 dana, jer će biti izvođeni u tri smjene, koštat će 3,4 miliona maraka. Rekonstrukcija ceste, najavljuju iz Direkcije, neće smanjiti kaotične gužve u saobraćaju, ali će stvoriti bolje uslovo za njegovo odvijanje.

Inače, smanjenje prometnih gužvi u glavnom gradu naše zemlje moguće je očekivati tek nakon što bude izgrađena zaobilaznica i zapadni prilaz gradu, što su dugogodišnji projekti čija se realizacija može očekivati za tri do četiri godine.

Za izgradnju zapadnog prilaza do 1. avgusta trebao bi biti završen prvi dio glavnog projekta, koji predviđa izgradnju 500 metara ceste do podhodnika u Blažuju. Drugi dio projekta, koji obuhvaća relaciju do Mostarskog raskršća, projektna dokumentacija trebala bi biti završena do kraja godine.

Izgradnja zapadnog prilaza zavisit će prvenstveno od prikupljenog novca jer je riječ o višemilionskom projektu koji je nemoguće realizirati u kratkom vremenskom razdoblju.