{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela rekonstrukcija banjalučke tvrđave Kastel

Klix.ba
14.5.2015. u 21:15
1.418
82
Počela rekonstrukcija banjalučke tvrđave Kastel
1.418
U okviru rekonstrukcije banjalučke tvrđave Kastel, koja je počela danas, bit će obnovljene kule 3 i 4, sjeverni i istočni bedemi između ulaznih kapija i dio bastiona i bedema koji su sastavni dio cjeline 2.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Uz sredstava Evropske unije i učešće Grada Banja Luka na rekonstrukciju ove dvije lokacije ukupno će biti uloženo oko deset miliona KM. Uaganje Grada je oko dva miliona KM i odnosi se na tehničku dokumentaciju i izgradnju trafostanice i vrelovoda.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rekonstrukcijom ove cjeline Banja Luka će dobiti kvalitetnije uslove za održavanje kulturnih dešavanja u okviru ljetne scene. Rok za završetak radova je mart sljedeće godine, a Grad bi uskoro sa rektorom Univerziteta trebao da dogovori korištenje prostora Univerzitetskog kampusa kao zamjenske lokacije za održavanje manifestacija koje su se tokom ljeta dešavale na Kastelu.

Tvrđava Kastel je najstariji historijski spomenik u Banjoj Luci. Najstariji tragovi naselja na području Banje Luke su ostaci neolitskog naselja, koji su pronađeni upravo na prostoru Kastela. Da se još od najstarijih vremena na platou Kastela nalazilo prahistorijsko naselje, svjedoče ostaci zemunica, keramike i glinenih predmeta iz neolitskog perioda. Na istom lokalitetu, prema nalazima arheologa, u rimsko doba podignut je vojnički logor, a ispred njega, prema današnjoj Tržnici, civilino naselje sa hramom bogu Jupiteru.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


U prošlosti je Kastel bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta. Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, a u njenoj unutrašnjosti, pored ljetne pozornice, igrališta za djecu i nacionalnog restorana nalazio se Zavod za zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa
koji radi od 1976. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: