RS
0

Počela registracija obveznica za ratnu štetu

FENA
U RS-u danas je počela registracija obveznica po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih djejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.

Centralni registar hartija od vrijednosti profesionalno obavlja ovaj dio posla. Svi povjerioci će dobiti izvod o vlasništvu nad obveznicama u roku od 15-ak dana, kada će moći raspolagati svojim obveznicama, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Ovo je prva u nizu emisija obveznica za po osnovu ratne štete, koja se emituje na iznos od 40.764.772 KM za 4.089 fizičkih i pravnih osoba.

Obveznice su emitovane na rok od 15 godina, s grejs periodom od pet godina uključenim u rok otplate i kamatnom stopom na obveznice od 1,5 posto godišnje.

U saopćenju se napominje i da je Narodna skupština RS-a na sjednici od 24. juna usvojila izmjene Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a, kojim je skraćen rok dospijeća obveznica po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete s 35 godina na 15 godina. Time je skraćen i grejs period umjesto ranije utvrđenog 25 godina na grejs period od pet godina.

"Prevedno na jezik brojki to bi značilo da naprimjer, ukoliko neko ima obveznica u vrijednosti od 10.000 KM, već 30.6. naredne godine dobit će na svoj tekući račun 150 KM i tako svake godine do 2014. godine kad počinje isplata glavnice, koja će se realizovati u jednakih 10 godišnjih rata po 1.000 KM, s pripadajućim dijelom kamate“, navodi Ministarstvo finansija RS-a.

Ukoliko neko ne želi da čeka propisane rokove dospijeća, može svoje obveznice putem Banjalučke berze, unovčiti po tržišnoj cijeni, a onaj ko ih kupi, čekat će isplate do datuma dospijeća.