{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela registracija obveznica za ratnu štetu

F
30.6.2008. u 15:58
0
0
Počela registracija obveznica za ratnu štetu
0
Počela registracija obveznica za ratnu štetu
U RS-u danas je počela registracija obveznica po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih djejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Centralni registar hartija od vrijednosti profesionalno obavlja ovaj dio posla. Svi povjerioci će dobiti izvod o vlasništvu nad obveznicama u roku od 15-ak dana, kada će moći raspolagati svojim obveznicama, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Ovo je prva u nizu emisija obveznica za po osnovu ratne štete, koja se emituje na iznos od 40.764.772 KM za 4.089 fizičkih i pravnih osoba.

Obveznice su emitovane na rok od 15 godina, s grejs periodom od pet godina uključenim u rok otplate i kamatnom stopom na obveznice od 1,5 posto godišnje.

U saopćenju se napominje i da je Narodna skupština RS-a na sjednici od 24. juna usvojila izmjene Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a, kojim je skraćen rok dospijeća obveznica po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete s 35 godina na 15 godina. Time je skraćen i grejs period umjesto ranije utvrđenog 25 godina na grejs period od pet godina.

"Prevedno na jezik brojki to bi značilo da naprimjer, ukoliko neko ima obveznica u vrijednosti od 10.000 KM, već 30.6. naredne godine dobit će na svoj tekući račun 150 KM i tako svake godine do 2014. godine kad počinje isplata glavnice, koja će se realizovati u jednakih 10 godišnjih rata po 1.000 KM, s pripadajućim dijelom kamate“, navodi Ministarstvo finansija RS-a.

Ukoliko neko ne želi da čeka propisane rokove dospijeća, može svoje obveznice putem Banjalučke berze, unovčiti po tržišnoj cijeni, a onaj ko ih kupi, čekat će isplate do datuma dospijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: