BiH
16

Kad se srca slože: Humanitarna akcija počela pjesmom Tife i hora iz Srebrenice

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Regionalna humanitarna kampanja ''Kad se srca slože'' koja za cilj ima obezbijediti sredstva za obnovu nekoliko muzičkih škola u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona koje su oštećene tokom majskim poplava, počela je večeras u Sarajevu promocijom pjesme ''Love people'' dječijeg hora iz Srebrenice ''Superar'' i bh. muzičara Mladena Vojčića Tife.

Kampanja je inicijativa hora Superar, koju je podržala austrijska organizacija ''Farmeri pomažu farmerima''.

Predsjednica te organizacije Doraja Eberle naglasila je da je austrijska organizacija s oduševljenjem prihvatila ideju te da su njeni članovi sretni da mogu pružiti podršku i ohrabljenje u teškim vremenima.

Istakla je i da muzika pokazuje da je jezik koji povezuje ljude, ruši nepotrebne ograde ljudskog uma među ljudima.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer smatra da je ova ideja značajna s više aspekata te da je simbol čovječnosti, snage, razumijevanja i spremnosti da se pomogne bližima i sugrađanima u nevolji.

Naglasio je da se tokom majskim poplava pokazalo da su ljudi spremni na saradnju koja prevazilazi granice i razlike.

Pammer je također apelirao na bh. građane da izađu na oktobarske izbore i iskoriste šansu i moć te glasaju za opciju koja će voditi svoje ljude i zalagati se za njih.

Koordinator Superar BiH i inicijator kampanje Ismar Porić je istakao da je na ovaj način muzika iskorištena kao poziv na pomoć muzičkim školama u Doboju, Maglaju, Gunji i Obrenovcu te da je ovo doprinos djece koja su okupljena horom Superar.

Ideja je dobila podršku 12 muzičara iz BiH i zemalja regiona.