NSRS
0

Počela rasprava o zakonu o sprečavanju sukoba interesa

FENA
Raspravom o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica entitetskog parlamenta trećeg dana zasjedanja.

Ovaj zakonski akt prvi put bi trebalo da se donese u RS-u, a njime se uređuju posebne obaveze izabranih predstavnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u obavljanju funkcija, a regulira i nespojivost njihovih funkcija sa članstvom u organima upravljanja i nadzora, te sa pozicijom u javnom preduzeću i privrednom društvu.

"U više navrata, organi RS-a su pokušali donijeti zakon kojim bi se uredio sukob interesa za entitetske i organe jedinica lokalne samouprave, ali bez uspjeha, s obzirom na izražene zahtjeve za prenos ovlaštenja u ovoj oblasti na nivo BiH“, navodi se, između ostalog, u tekstu ovog zakona.

Inače, od januara ove godine, Izborna komisija BiH ne primjenjuje Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH na entitetske i organe jedinica lokalne samouprave, zbog čega se dodatno ukazala potreba da RS uredi sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti tog entiteta i jedinica lokalne samouprave.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine je još oko 40 tačaka, a u protekla dva dana poslanici su usvojili svega pet zakonskih akata.

Podršku poslanika dobili su Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakona o zaštiti naziva RS-a.