Skupština RS-a
0

Počela rasprava o Kuzmanovićevoj deklaraciji

FENA
U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a, koju je pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović.

U tekstu deklaracije, Kuzmanović predlaže i novo ime za državu BiH, zatim da u ustavnim promjenama RS ostaje neupitna, a da je potrebno zbog "njene nefunkcionalnosti i skupe organizacije“, prioritetno razriješiti ustavnopravno uređenje Federacije BiH.

Ističući da ne treba donositi novi Ustav BiH, već amandmanski djelovati na postojeći, Kuzmanović navodi da bi novi naziv BiH "mogao biti Savezna Republika BiH, ili Federalna Republika BiH, u skladu s usvojenim modelom državnog uređenja“.

On smatra da BiH treba da bude uređena kao složena država, u kojoj je jedna jedinica - Republika Srpska sa svojim nepromijenjenim teritorijalnim, organizacionim i funkcionalnim statusom, pri čemu su entiteti - jedinice ravnopravne i imaju karakter konstitutivnih dijelova složene državne organizacije BiH.

Entitetski predsjednik dalje dodaje da bi „u svakom slučaju RS ostala kao jedinstven, nedjeljiv i teritorijalno cjelovit entitet koji samostalno u okviru svojih nadležnosti obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije“.

Kako ističe, struktura od eventualno tri jedinice, “od kojih su dvije unutar postojeće FBiH, ne bi remetila ustavne principe koji se odnose na strukturu, broj, način izbora i odlučivanja u institucijama i organima BiH“.

U toku je uvodno obraćanje entitetskog predsjednika poslanicima parlamenta RS-a.