BiH
0

Počela radionica o unapređenju gender statistike u BiH

FENA
Agencija za statistiku BiH uz podršku UNECE/WBI zajedničkog projekta i UNDP-a u BiH organizirala je radionicu o upotrebi statističkih podataka u vezi s ravnopravnošću spolova u BiH, koja je danas počela u Sarajevu.

Trodnevna radionica omogućit će polaznicima da se upoznaju o osnovnim tehnikama statističke analize relevantne za procjenu i tumačenje podataka koji se tiču stanja ravnopravnosti spolova u BiH i korištenja tih podataka.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović u uvodnom obraćanju podsjetio je da je BiH 2006. donijela gender akcioni plan kojim je, za svaku od 15 oblasti, predviđeno prikazivanje statističkih podataka razvrstanih po spolu.

Statističkim programom BiH za period 2009.- 2012. također je predviđen daljnji razvoj gender statistike u BiH.

"Proizvodeći statističke podatke razvrstane po spolu statistika BiH daje svoj doprinos u ispunjavanju obaveza BiH prema CEDAW izvještavanju i ispunjavanju zahtjeva korisnika statističkih podataka", istakao je Milinović.

UNDP već godinama svojim programima i projektima podržava uvođenje statistike u skladu s EU i njihovim zahtjevima i podržava sve svoje partnere da rade na takav način. Pri tome se naglašava bliska kooperacija između statističara i onih koji proizvode te podatke, ministarstava i institucija.

"UNDP, UNECE i Institut Svjetske banke podržavaju međusoban rad između statistike, ministarstava za rad i zapošljavanje, biroa za zapošljavanje i gender instituicija u BiH da zajednički rade i implementiraju te module", kazala je gender analitičarka UNDP-a Klelija Balta.