BiH
0

Počela posjeta izvršnog direktorata antiterorističkog Komiteta Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović kazao je danas delegaciji Izvršnog direktorata antiterorističkog Komiteta Vijeća sigurnosti UN-a (UNCTED) da su sve strukture zakonodavne, izvršne i sudske vlasti ove države bezrezervno opredijeljene za borbu protiv terorizma.

Delegaciji Komiteta, koja je od danas u sedmodnevnoj posjeti BiH, Sadović je naglasio da terorizam nije fenomen te da je „nažalost 21. stoljeće povećalo terorističke prijetnje do dramatičnih razmjera“.

Kazao je da su teroristički napadi 11. septembra 2001. na više meta u SAD-u sa stravičnim posljedicama bili prekretnica u razumijevanju i pristupu fenomenu terorizma te spomenuo Rezoluciju 1373, kojom je Vijeće sigurnosti 28. septembra te godine osudilo napade i pozvalo zemlje članice da zajedno rade na sprječavanju i suzbijanju terorizma.

S tim u vezi spomenuo je da je UNCTED osnovan 2004. godine radi unapređenja sposobnosti nadzora nad primjenom Rezolucije 1373 i povećanja kapaciteta zemalja članica za borbu protiv terorizma te da je tom komitetu Bosna i Hercegovina od 2001. do 2006. dostavila pet izvještaja.

Ministar Sadović je naglasio da su svi teroristi ekstremisti, ali svi ekstremisti nisu teroristi i, ako se pobriše linija koja ih razdvaja, problem će se višestruko iskomplicirati.

„U BiH postoje grupe ekstremista iz raznih naroda i konfesija, kao što svuda u svijetu postoje, poput neonacista, ljevičarskih anarhista, desničarskih ekstremista, etnonacionalističkih separatista itd. Ekstremističke grupe u BiH se ne smiju potcjenjivati. One moraju biti predmet stalne pažnje agencija za provođenje zakona i naša je obaveza da predano radimo na jačanju domaćih protuterorističkih kapaciteta i surađujemo na međunarodnom planu radi sprječavanja terorizma“, Sadovićeve su riječi.

Ministar sigurnosti BiH je svoje obraćanje gostima završio porukom da „ako velikim državama nešto znači glas iz male Bosne, onda neka čuju da je neophodno puno više raditi na otklanjanju uzroka i korijena svjetskog terorizma“.

„Usudit ću se reći da Gvantanamo nije model za borbu protiv terorizma“, kazao je Sadović.

Zamjenik izvršnog direktora antiterorističkog Komiteta Vijeća sigurnosti UN-a u BiH Sergej Karev kazao je da je svrha dolaska ove delegacije u Bosnu i Hercegovinu u tome da napravi monitoring i procijeni kakva je situacija u vezi s provođenjem odluka i rezolucija UN-a.

„Došli smo da vidimo gdje je postignut napredak i utvrdimo tehničku pomoć potrebnu ovoj državi. Fokusirat ćemo se na pet oblasti; zakonodavstvo; borbu protiv pranja novca i organiziranog kriminala; primjenu zakona; međunarodnu suradnju u borbi protiv kriminala te kontrolu granica“, kazao je Karev.

Delegaciju UNCTED-a sačinjavaju predstavnici UN-a, Vijeća Evrope, Evropske unije, Interpola, ICAO-a, WCO-a i OSACE-a. Do 19. novembra predviđeni su susreti njenih članova s bh. ekspertima koji se bave borbom protiv terorizma i posjete svim relevantnim državnim i entitetskim institucijama u toj oblasti.