Obuke u toku
811

Počela obuka nastavnika za online nastavu u Kantonu Sarajevo

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Redovni nastavni proces obustavljen je od jučer u svim obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo i nastavno-naučni proces trebalo bi od ponedjeljka da se provodi online, potvrđeno je za Klix.ba.

"U januaru je bila provođena obuka za online nastavu. Online nastava nije zaživjela u svim školama, ali povjerenici javljaju da to ide svojim tokom. Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS trebalo bi da kaže u kojim školama online nastava nije provedena", kazao je predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro za Klix.ba.

Navodi kako nisu svi prosvjetni radnici obučeni, ali kako niko ne bi trebalo da ima straha ili predrasuda.

"U vrijeme održavanja online nastave učenici moraju biti online i odgovarati na zadatke. Prvi je dan tako da će učenici možda imati probleme, ali drugi dan će već sve biti kako treba. Sve probleme smo rješavali u hodu. Ovo je prilika da se testira i provede online nastava u Kantonu Sarajevo jer je provedeno sve što je neophodno da se to desi", rekao je Sivro.

Prema njegovim riječima, online nastava je alternativno rješenje za redovnu nastavu i neće se trebati nadoknađivati.

"Puno novca je uloženo u opremu u školama, u edukaciju u ovom pogledu. Logično je da se ovakav vid nastave odvija i kod nas. U zapadnim zemljama je to sasvim uobičajeno. Ja ću sugerisati da svaki mjesec jedan dan održimo online nastavu kako bismo išli u korak s vremenom i poboljšali kvalitet obrazovanja", istakao je on.

Navodi također da direktori mogu organizovati proces rada, te da nastavnici ne moraju nužno raditi iz škola.

"Apelujemo na direktore da ne drže nastavnike u školama. Nastavnici mogu svoje poslove obavljati od kuća kako bi se smanjio protok ljudi zbog eventualnog širenja epidemije", zaključio je Saudin Sivro.