BiH
54

Počela obnova zgrade Društva Crvenog krsta BiH u centru Sarajeva

Piše: N. J.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ruglo u centru Sarajeva, zgrada u Kranjčevićevoj ulici na broju 2, očišćena je od smeća i uskoro bi trebala biti sanirana i zaštićena od daljnjeg propadanja.

Riječ je o zgradi Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, nacionalnom spomeniku kulture, na čijem je gradilištu ovim povodom danas upriličena konferencija za medije, kako bi bile predstavljene dosadašnje i trenutne aktivnosti na poslovima čišćenja, primarne konstruktivne zaštite i sanacije ove zgrade.

Predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić istakao je kako je cilj da na početku novog mandata vrate imovinu kako više ne bi bili podstanari i plaćali kiriju. On je ovom prilikom istakao da nijednog trenutka Crveni krst nije prestao brinuti o ljudima koji su ugroženi u poplavama u našoj zemlji, te da su tu mobilizovani svi resursi CK-a.

Tu je bilo i kino Sutjeska

Glavni tajnik Društva Branko Leko iznio je zanimljivosti o objektu te naveo da je zgrada u Kranjčevićevoj sagrađena 1929. godine, nakon čega je imala funkciju zdravstvene i edukativne ustanove, a u sklopu nje je bilo i kino Sutjeska.

"Za vrijeme ratnog sukoba 12. maja 1992. zgrada je pogođena zapaljivom granatom i potpuno je izgorjela. Od objekta je ostala samo armirano-betonska konstrukcija", naveo je Leko dodajući kako je zgrada do 2006. bila u vlasništvu Crvenog krsta BiH u tranziciji, a onda postala vlasništvo Društva Crvenog krsta BiH.

On je istakao da je Vlada SAD-a izdvojila 67.700 dolara za primarnu konstruktivnu sanaciju objekta, kao i da je za čišćenje zgrade angažovana firma "Neimari". Čišćenje je koštalo 16.000 KM.

"Za izvođenje parcijalne primarne konstruktivne sanacije zgrade angažovana je firma 'Gradnja' iz Mostara koja je radove počela 21. jula, a planirani rok završetka je kraj augusta ove godine. Vrijednost ovih radova je 72.453 KM, a nedostaje nam još skoro 16,5 hiljada KM, što je Društvo u obavezi da osigura", kazao je Leko.

Istakao je kako su apel za pomoć uputili na više adresa, budući da im osim 16,5 hiljada KM nedostaje i 120.000 KM koliko je potrebno da se zgrada pokrije i zaštiti od daljnjeg propadanja.

"Želimo naglasiti da donacije i pomoć u obnovi zgrade ni u kom slučaju ne smiju biti na štetu ili nauštrb donacija stanovništvu ugroženom poplavama u našoj zemlji", zaključio je.

Izneseno 120 kamiona otpada

Građevinski inžinjer Predrag Kožulj koji će provoditi nadzor nad izvođenjem radova je naveo kako je tokom čišćenja iz podruma i same zgrade izneseno 120 malih kamiona otpada.

Prema njegovim riječima, planirano je da se zgrada u prvoj fazi pokrije, a na vanjski zid postavi crvena ploha sa znakom Crvenog krsta, te eventualno na nju postavi fotografija zgrade prije njenog uništenja.

Generalni sekretar Crvenog krsta FBiH Namik Hodžić ocijenio je kako je ovo svečani trenutak za Crveni krst u BiH. On je apelovao na organe vlasti da pomognu Crvenom krstu u namjeri da obnove i usele u svoju zgradu.