BiH
154

Počela obnova kuće "Živa lomača" na Bikavcu u Višegradu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U višegradskom naselju Bikavac počela je obnova kuće Mehe Aljića poznate kao "Živa lomača" u kojoj je 27. juna 1992. godine Milan Lukić sa pripadnicima paravojne formacije Osvetnici spalio više od 70 bošnjačkih civila među kojima su uglavnom bili nemoćne starije osobe, žene i djeca.

24 godine nakon stravičnog zločina počinjenog na ovom mjestu kuća će biti konačno obnovljena što posebno znači porodicama ubijenih bošnjačkih civila koje su godišnjicu zločina na Bikavcu obilježavale na ruševinama objekta.

"Ovo je za nas sveto mjesto i jako nam je važno da svi obiđemo ovo stratište", kaže Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata.

Prema njenim riječima ovo mjesto nakon obnove moći će posjetiti svi oni koji to žele, a posebno porodice koje mogu ovdje dostojanstveno proučiti Fatihu i odati počast svim žrtvama.

"Dokazi o zločinu su uništeni, a do danas su pronađene samo dvije kosti koje svjedoče o stravičnom zločinu", ističe Hasečić.

Prema mišljenju Sulja Fejzića, predsjednika Skupštine općine Višegrad kuća Mehe Aljića trebala je davno biti obnovljena.

"Sve kuće za obnovu su prioritet, ali ova ima posebno značenje, ovdje će svi ljudi moći doći i proučiti Fatihu, ona je znak da imamo sjećanje i pamćenje", kaže Fejzić.

Kako je najavljeno kuća Mehe Aljića biti će obnovljena do obilježavanja godišnjice zločina kako bi porodice ubijenih Bošnjaka ovaj put dostojanstveno mogle obilježiti ovaj dan.

Podsjećamo, porodice žrtava još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a ratni zločinac Milan Lukić koji je odgovoran za zločin počinjen na Bikavcu kao i druge zločine nad bošnjačkim civilima u Višegradu osuđen je na doživotnu robiju.