BiH
0

Počela obnova fasada na četiri objekta u ulici Maršala Tita

FENA
U skladu sa Sporazumom koji su potpisali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar Ministarstva stambenih poslova Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, 10. maja je otpočeo projekt obnove fasada, koje podliježu posebnoj kulturno-historijskoj zaštiti.

Radovi se izvode na četiri objekta u ulici Maršala Tita br. 18, 20, 22 i 24, od BBI banke do zgrade Željeznice FBiH. Nakon provedenih procedura sklopljen je Ugovor s izvođačem radova, firmom Fain inžinjering d.o.o Sarajevo, koja je u obavezi da u roku od 75 dana završi obnovu spomenutih fasada.

Vrijednost ovog ugovora je 117 hiljada KM. Obnova fasada se vrši prema projektima koje je pripremio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a, koji će ujedno vrštiti i stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Ovaj projekt, Grad Sarajevo realizira u partnerstvu s Ministarstvom stambenih poslova KS-a, koje je izdvojilo i udružilo novac u iznosu od 200 hiljada KM.

Grad Sarajevo je, inače, za projekt obnove fasada u budžetu predvidio milion KM. Nakon pripreme projektne dokumentacije i završetka procedura koje se odnose na javne nabavke, pristupit će se obnovi fasada u Titovoj ulici, na potezu od ulice Stjepana Radića do Vječne vatre.

Planirana je obnova fasada u ulici Bulevar Meše Selimovića na Malti, na Obali Kulina bana, odnosno, osam objekata na potezu od Drvenije do Ćumurije te vjerskih i kulturnih objektata kao što su: zgrada Medrese u ulici Sarači, zgrada Prosvjete u ulici Kulina bana i zgrada Aškenaske sinagoge ili Jevrejske općine u ulici Hamdije Kreševljakovića, saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.