BiH
0

Počela nova vanredna sjednica PD Parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu je danas oko 16 sati počela nova vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, nakon što je oko podne završena prva sjednica na kojoj su poslanici glasovima parlamentarne većine i uz protivljenje opozicije izmijenili jedan federalni zakon iz socijalne zaštite.

Članovi više udruženja osoba s takozvanim neratnim invaliditetom nezadovoljni su tim izmjenama jer na osnovu njih osobe koje imaju tjelesno onesposobljenje manje od stoposto i devedesetposto izgubile su dosadašnje prinadležnosti - invalidnine, pravo na tuđu njegu i pomoć te na ortopedski dodatak. Danas izglasanim izmjenama, ova prava su zadržali jedino stopostotni i devedesetpostotni neratni invalidi.

Po izglasavanju takvih zakonskih izmjena, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić je upravo bio najavio novu sjednicu za čiji su dnevni red poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu bili najavili poseban zakon koji bi, prema njihovim navodima, trebalo da zaštiti i osobe s nižim procentom tjelesne onesposobljenosti, ali je u tom trenutku veća grupa invalida koja je do tada pratila zasjedanje ispred skupštinske sale, provalila unutra i nezadovoljstvo izglasanim izmjenama iskazala povicima i transparentima upućenim protiv prisutnih članova Parlamenta i Federalne vlade.

Nezadovoljnici su zatražili da poslanici povuku svoju odluku, a onda su čekali ishod sastanka koji je uslijedio u drugoj sali između predstavnika njihovih udruženja sa članovima Parlamenta i u prisustvu potpredsjednice Federacije Spomenke Mićić.

Na tom sastanku je dogovoreno održavanje još jedne vanredne sjednice Predstavničkog doma koja je upravo otvorena i u čijem je dnevnom redu poseban zakon. Tim tekstom, kako navode parlamentarci, treba zaštititi i ostale grupe neratnih invalida.

Sjednica je u toku.