Sretno školarci!
46

Počela nova školska godina: Izazov za roditelje i test za lokalne vlasti

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini danas je počela nova 2018/19. školska godina. Na ulicama je pojačan intenzitet vozila, a time i gužve u saobraćaju te se savjetuje maksimalan oprez vozačima.

Učitelji i nastavnici, zajedno sa svojim učenicima, dočekuju različite uslove početka rada u novom ciklusu osnovnog i srednjeg obrazovanja. Pojedini kantoni imaju drastično manji broj učenika, dok drugi bilježe rast.

Primjera radi, Zeničko-dobojski kanton godinu počinje sa 1.216 učenika manje u osnovnim i srednjim školama, ali puno je veći pad broja u srednjim školama - 906, dok u osnovnim školama ima 310 učenika manje.

Velike probleme ima i manji bh. entitet gdje je prema nekim procjenama u posljednje četiri školske godine došlo do velikog pada broja učenika pa osnovne i srednje škole imaju 4.000 djece manje u odnosu na 2014. godinu.

S druge strane, u nekim mjestima se grade nove škole. U Sarajevu je izgrađena savremena škola na Aneksu kako bi se koračalo paralelno s rastom broja učenika i drugim njihovim potrebama kao što je blizina, bar kada je riječ o općinama Novi Grad i Novo Sarajevo.

Nova školska godina prati i ustaljene socijalne probleme koji su izraženi kroz uglavnom skupe knjige za učenike. Tako je procijenjeno da trošak za jedno dijete roditelje može koštati i do pola prosječne plate u Bosni i Hercegovini.

Pojedine općine u BiH pružile su pomoć učenicima kroz osiguranje javnog prijevoza (Stari Grad Sarajevo), osiguravanje školske opreme prvačićima (Centar Sarajevo) te novčanu pomoć (Trebinje).

Da se početak školske godine prelijeva i u druge sfere života, kao što je pitanje sigurnosti, govori i angažman sarajevske policije. Policijski komesar je organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo naložio da sačine planove koji će obuhvatiti aktivnosti i prisustvo policijskih službenika ispred škola, a naročito u vrijeme dolaska i odlaska učenika te za vrijeme velikih odmora.