BiH
6

Počela nova sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nastavak 31. sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojem je prihvaćen Izvještaj Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2012. godinu završen je danas.

Poslanicima Predstavničkog doma se obratio generalni revizor Ureda za reviziju institucija FBiH Ibrahim Okanović ističući da preduzeća: „BH-Gas“, „Hrvatske pošte“ Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, „Autoceste FBiH“, „BH Pošta“, JP „Ceste FBiH“, Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, Zavod PIO i Zavod za zapošljavanje, Olimpik, imaju brojne nedostatke u poslovanju.

"Vlada mora više brinuti o kapitalu navedenih preduzeća, jer u mnogima vrijednost kapitala opada", kazao je Okanović, dodajući da je u određenim firmama potrebno mijenjati sistematizaciju radnih mjesta, s obzirom na činjenicu, kako tvrdi, da se prima kadar koji nije potreban.

Po okončanju ove sjednice, poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta započeli su novu sjednicu, na kojoj bi se, između ostalog, trebali izjašnjavati o Informaciji o preustrojstvu kredita Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD)-31788 za Projekt regionalni program razvitka cesta, kredita Evropske investicijske banke (EIB)-20515 za Projekt Sarajevska obilaznica i kredita OPEC fonda 1022PB za Projekt Sarajevske obilaznice koju je prihvatila Vlada FBiH, s pratećim materijalima.

Također, na dnevnom redu nalazi se Informacija o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE "Banovići", Bloka 1-300 MW- druga faza tenderskog procesa, te Informacija o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE "Tuzla".