BiH
45

Počela najbolja zabava za djecu: Tradicionalnom paradom otvoren Kid's festival

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tradicionalnom šarenom paradom kroz centar Sarajeva, te drugim aktivnostima za djecu danas je počeo 11. Kid's festival.

Ovogodišnji Festival će trajati do 10. juna, a poseban akcent će biti stavljen na pomaganje djeci iz poplavama pogođenih područja. Otvaranju Festivala prisustvovali su i bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling i članica Evropskog parlamenta Doris Pack.

"Drago mi je što sam došla ovdje na kraju svoje karijere kao političarke u Evropskom parlamentu, koja je trajala 38 godina. Kid's festival je sjajan događaj za BiH, posebno nakon prirodne katastrofe koja je zadesila državu. Festival pruža nadu u ovim teškim vremenima, političkih i klimatskih katastrofa i drago mi je što postoje pokreti u Sarajevu i BiH koji će ujediniti državu i omogućiti bolji život građanima", kazala je Pack.

Schwarz-Schilling je također Festival ocijenio veoma pozitivnom aktivnošću.

"Želimo da BiH ove godine postane održiva zemlja, a Festival nam pokazuje kako da budemo sretni zajedno i kako da sarađujemo. Zajedništvo nakon prirodne katastrofe pokazalo je da nivo saradnje na koju su ljudi spremni. Drago mi je što sam ovdje i nadam se da će BiH postati trajni simbol za dobru budućnost na kojoj svi morao raditi", naglasio je bivši vidoki predstavnik u BiH.

Susanne Prahl, direktorica Festivala, naglasila je važnost razvoja solidarnosti kod djece, a najavila je i dolazak velikog broja djece iz poplavljenih područja u Sarajevo.

Povorka učesnika ispred sarajevske Katedrale gdje je ozvaničen početak Festivala uputila se prema Olimpijskoj dvorani Zetra gdje će biti prikazan film "Grozan ja 2".