Uoči proglašenja
2

Počela Konvencija SDP-a: Hoće li unutarpartijski referendum rezultirati kandidaturom Denisa Bećirovića?

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Intoniranjem državne himne počela je Konvencija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na kojoj bi partijsko rukovodstvo trebalo zvanično da predstavi svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Konvencija je upriličena u Sarajevu nakon višesedmičnih unutarpartijskih nominacija i referenduma održanog od 24. do 26. maja ove godine na kojem je pravo glasa imalo blizu 43 hiljade članova. Izjašnjavali su se o SDP-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima.

Ranije je javljeno da će potencijalni kandidat, kojeg izabere članstvo, imati obavezu da prihvati kandidaturu. Denis Bećirović, koji je do sada slovio za favorita, potvrdio je prije referenduma da će se prihvatiti partijske obaveze koju nameće kandidatura za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Konvencija na kojoj bi trebalo da bude proglašen SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH ozvaničit će da li je rečena potvrda Denisa Bećirovića na Facebooku, da će prihvatiti potencijalnu kandidaturu, bila zapravo potvrda da će biti SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Jasmin Imamović kazao je ranije za Klix.ba da je većina organizacija SDP-a BiH predložila Denisa Bećirovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima. Današnji skup ozvaničit će da li su referendum, a naposljetku i konvencija, organizovani samo radi promocije već poznatog kandidata.