{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela konferencija o razvoju školstva i ulozi pedagoških zavoda

F
23.2.2009. u 19:03
0
0
Počela konferencija o razvoju školstva i ulozi pedagoških zavoda
0
Počela konferencija o razvoju školstva i ulozi pedagoških zavoda
U organizaciji Centra za profesionalni razvoj bh. profesora Inicijative Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacije za međunarodnu maturu (UWC-IB Inicijativa), danas je u Mostaru započela dvodnevna obrazovna konferencija za predstavnike pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja u BiH pod nazivom "Suvremeni trendovi razvoja školstva i uloga pedagoških zavoda".
Kako je istaknuto prigodom otvaranja, cilj konferencije je inicirati tješnju suradnju, razmjenu iskustva i pripremu plana aktivnosti za usvajanje dobrih praksi iz programa Međunarodne mature (International Baccalaurate, IB program) u srednjoškolske nastavne planove i programe u BiH.

Obrazovanje je najvažnija oblast kako pojedinca tako i zajednice i tužno je što obrazovanje nije oblast broj 1 u BiH. Ali ipak se osjeća napredak jer BiH mora ići naprijed, kazale je u prigodnom obraćanju predsjednica Izvršnog odbora UWC-IB Inicijative u BiH dr. Lamija Tanović.

Tijekom dvodnevnih predavanja i panel diskusija predstavnici ministarstava obrazovanja i pedagoških zavoda, kao i nevladinog sektora iz svih dijelova BiH, imat će priliku pobliže se upoznati se s nastavnim metodama IB programa koji važi za međunarodno priznati standard kvalitetnog obrazovanja. Naglasak u radu bit će na metodama IB programa koje su lako prenosive u postojeće nastavne planove i programe u BiH bez velikih ulaganja. Konferencija će biti i prilika za razmjenu iskustva sa slovenskim obrazovnim stručnjacima, a sve u cilju iniciranja pozitivnih promjena u srednjoškolskom obrazovanju u BiH.

Nakon niza uspješno organiziranih stručnih radionica i studijskih posjeta za srednjoškolske profesore iz cijele BiH, UWC-IB Inicijativa u BiH stečena iskustva želi podijeliti i s vladinim stručnjacimaiz oblasti obrazovanja te tako doprinijeti obrazovnoj reformi u BiH.

Različite obrazovne programe Centra za profesionalni razvoj profesora u BiH do sad je pohađalo više od 300 srednjoškolskih profesora iz cijele BiH.

Organiziranje konferencije financijski je podržao Fond otvoreno društvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: