Mostar
0

Počela konferencija o razvoju školstva i ulozi pedagoških zavoda

FENA
U organizaciji Centra za profesionalni razvoj bh. profesora Inicijative Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacije za međunarodnu maturu (UWC-IB Inicijativa), danas je u Mostaru započela dvodnevna obrazovna konferencija za predstavnike pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja u BiH pod nazivom "Suvremeni trendovi razvoja školstva i uloga pedagoških zavoda".

Kako je istaknuto prigodom otvaranja, cilj konferencije je inicirati tješnju suradnju, razmjenu iskustva i pripremu plana aktivnosti za usvajanje dobrih praksi iz programa Međunarodne mature (International Baccalaurate, IB program) u srednjoškolske nastavne planove i programe u BiH.

Obrazovanje je najvažnija oblast kako pojedinca tako i zajednice i tužno je što obrazovanje nije oblast broj 1 u BiH. Ali ipak se osjeća napredak jer BiH mora ići naprijed, kazale je u prigodnom obraćanju predsjednica Izvršnog odbora UWC-IB Inicijative u BiH dr. Lamija Tanović.

Tijekom dvodnevnih predavanja i panel diskusija predstavnici ministarstava obrazovanja i pedagoških zavoda, kao i nevladinog sektora iz svih dijelova BiH, imat će priliku pobliže se upoznati se s nastavnim metodama IB programa koji važi za međunarodno priznati standard kvalitetnog obrazovanja. Naglasak u radu bit će na metodama IB programa koje su lako prenosive u postojeće nastavne planove i programe u BiH bez velikih ulaganja. Konferencija će biti i prilika za razmjenu iskustva sa slovenskim obrazovnim stručnjacima, a sve u cilju iniciranja pozitivnih promjena u srednjoškolskom obrazovanju u BiH.

Nakon niza uspješno organiziranih stručnih radionica i studijskih posjeta za srednjoškolske profesore iz cijele BiH, UWC-IB Inicijativa u BiH stečena iskustva želi podijeliti i s vladinim stručnjacimaiz oblasti obrazovanja te tako doprinijeti obrazovnoj reformi u BiH.

Različite obrazovne programe Centra za profesionalni razvoj profesora u BiH do sad je pohađalo više od 300 srednjoškolskih profesora iz cijele BiH.

Organiziranje konferencije financijski je podržao Fond otvoreno društvo BiH.