BiH
0

Počela javna kampanja "Korupcija ti uzima sve"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U BiH, pa i u Republici Srpskoj korpucija je zahvatila jednu širu dimenziju i u borbi protiv ovog zla mehanizmi se moraju pronaći na državnom nivou, izjavio je danas u Sarajevu direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena.

On je rekao da je saglasan sa donošenjem zakona o prevenciji korupcije, ali je pri tom izrazio bojazan da kapacitet agencije za borbu protiv korupcije neće biti dovoljan već da je prvo trebalo formirati institut za ispitivanje u ovoj oblasti kao i drugih kriminalnih pojava.

Pena je poslije konferencije na kojoj je zvanično obilježen početak javne kampanje pod nazivom "Korupcija ti uzima sve", koju provode policijske agencije u BiH u saradnji sa Policijskom misijom EU /EUPM/, rekao novinarima da je korupcija propratna pojava svih sistema, kako po pojavnim oblicima, tako i po zahvatanju.

Naglasivši da nije riječ samo o materijalnoj koristi koja se stiče kriminalnim radnjama korupcije, Pena kaže da je mnogo važnije ono što utiče na osjećaj građanina kao pojedinca u ovom sistemu.

"Ako to slabi moralne norme, kredibilitet države i pojedinca, onda je to mnogo opasnije nego što je samo pribavljanje imovinske koristi iako i ona ima izuzetno velike reperkusije", naglasio je Pena.

Prema njegovim riječima, borba protiv korupcije je stalan posao svih policijskih agencija i potreban je multidisciplinarni pristup, jer, ako postoji samo rad policije, neće se dobiti željeni rezultati.

"Vlasništvo nad bezbjednošću ne smije biti ničija privilegija", istakao je direktor Policije RS i podsjetio da je Srpska krajem prošle godine usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije i da je MUP dio aktivnosti, ali da mnoge druge agencije i ministarstva ne daju svoj doprinos u dijelu u kojem se očekuje.

Pena je napomenuo da su u sklopu ove strategije u RS formirani timovi tako da će za tri do četiri mjeseca biti provedeno veliko istraživanje o kapacitetima i resursima, bilo kadrovskim ili ekonomskim, kao i o zakonodavnom okviru, mehanizmima sa kojima se raspolaže, a posebno da se vide obim i pojavni oblici koruptivnog djelovanja u RS.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da Vlada RS veoma aktivno učestvuje u borbi protiv korupcije, te dodao da na osnovu Stretegije za borbu protiv korupcije proizilaze obaveze svih ministarstava, kao i MUP-a, da konstituišu akcione planove za borbu protiv korupcije.

Čađo ističe da je MUP RS ranije u svojim redovima sačinio program za borbu protiv korupcije i sada, kao dio Vlade RS, rade određene projekte koji treba da specificiraju oblasti i operativna djelovanja u tom smislu.

Šef EUPM-a Stefan Feller naglasio je da ova policijska misija nije vršila ispitivanje o korpuciji u BiH, ali da se, prema istraživanjima drugih, može reći da je korupcija u BiH pojava endemskog tipa i da ovdašnje društvo treba da iznađe kvalitetnu strategiju u borbi protiv korupcije.

Feler je istakao da je EUPM spreman da pruži potrebnu pomoć i da sljedeće dvije godine ima mandat da pomaže agencijama za provođenje zakona u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić rekao je da je korupcija prisutna u svim segmentima društva i dodao da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet MUP-a Federacije BiH u narednoj godini.

"Korupcija podriva osnovne vrijednosti svakog društva, kao što je jednakost ljudi pred zakonom, pravednost, smanjuje povjerenje građana u sistem i zbog toga je neophodno preduzeti dalje korake na sprečavanju korupcije", istakao je Alić.

Predstavnik mladih u BiH i član Centra za kulturu dijaloga BiH Bojana Pejović kaže da se mladi moraju upoznati sa načinima borbe protiv korupcije, jer se i oni već suočavaju sa ovim pojavama.

"Iako imam 17 godina, već sam se suočila sa korupcijom, jer smo u mojoj porodici morali platiti doktoru da bi pomogao", rekla je Pejovićeva.

Kampanja "Korupcija ti uzima sve", koja će trajati naredna dva mjeseca, provodi se s ciljem da se nastavi edukacija građana o fenomenu korupcije i načinu njegovog suzbijanja, kao i da se utiče na podizanje svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču njihove bezbjednosti i učenja o načinima na kojima može biti zajedničkih poboljšanja.