BiH
203

Počela izgradnja osnovne škole na Aneksu

Klix.ba
Radovi na izgradnji objekta Osnovne škole "Aneks", koja će se graditi na lokalitetu nekadašnjeg ženskog zatvora na Aneksu, počeli su zvanično danas, a prethodilo im je potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na izgradnji ove škole i polaganje kamena temeljca.

Za prvu fazu izgradnje ovog objekta osigurana su sredstva u iznosu od milion KM, od čega je Općina Novi Grad osigurala 400.000 KM, Kanton Sarajevo 350.000 KM i Općina Novo Sarajevo 250.000 KM.

"U pitanju je investicija vrijedna četiri miliona KM, tako da je u naredne tri godine, za koliko je planiran završetak izgradnje ove škole, neophodno osigurati još tri miliona KM", istakao je v.d. premijer KS Muhamed Kozadra, te dodao da će Kanton Sarajevo aktivno sudjelovati u realizaciji ovog projekta.

Prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, inicijativa za izgradnju ove škole pokrenuta je prije sedam godina, na zahtjev stanovnika naselja Hrasno Brdo.

"Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su sedam godina, što je zaista puno vremena. Razlog tome su različite prepreke sa kojima smo se susretali, ali smo ih sve uspješno prevazišli. Uradili smo sve neophodne pripremne infrastrukturne radove i sretan sam što smo dočekali dan početka izgradnje ovog modernog objekta“, kazao je načelnik Koldžo.

Kako je istakao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, radi se o jednom od najprioritetnijih projekata ove lokalne zajednice.

"Veliki broj djece koja žive na ovom području svakodnevno pješači do škole po dva, tri ili četiri kilometra. Izgradnjom ovog objekta to više neće biti slučaj", naglasio je Efendić te dodao da se ovaj objekt poklanja stanovnicima Mjesne zajednice "Aneks" na dan njenog obilježavanja, ali i stanovnicima okolnih naselja čija će se djeca obrazovati u ovom objektu.

Provedena je i zakonom propisana procedura i odabran izvođač radova na ovom objektu, a to je građevinska firma Unigradnja d.d. Sarajevo.

Prije potpisivanja Ugovora djeca KUD Gajret izvela su prigodan kulturno-umjetnički program, a Ugovor su potpisali v.d. premijera KS Muhamed Kozadra, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija i direktor Unigradnje d.d. Sarajevo Mustafa Duraković.