BiH
0

Počela izborna šutnja zbog ponovnih izbora u Čapljini

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Ponovljeni izbori na pet biračkih mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čapljina, za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona (Kanton br. 7) bit će održani 7. novembra 2010. godine. Stoga je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjetila da predizborna šutnja počinje danas te da se to odnosi na sve radio i TV stanice.

Radi ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Čapljina, na području cijele Bosne i Hercegovine će se primjenjivati član 16.11 Izbornog zakona BiH u kome stoji da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta, rečeno je danas u saopćenju RAK-a.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupa na snagu u subotu, 6. novembra, u 7 sati, a trajat će do 19 sati u nedjelju, 7. novembra, odnosno do zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima se provode ponovni izbori.

RAK je također podsjetio RTV stanice na član 16.10 Izbornog zakona BiH, u kojem stoji da u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima na snazi je od petka, 5. novembra, u 7 sati i traje do 19 sati u nedjelju, 07. novembra, odnosno do zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima se provode ponovni izbori.