Nakon nestašice
100

Počela isporuka RhoGAM injekcija u apoteke širom BiH

Piše: Dž. L.
RhoGAM injekcije koje porodilje s Rh negativnom grupom, a čija novorođenčad imaju pozitivnu Rh grupu, moraju primiti najkasnije 72 sata nakon poroda ponovo su dostupne u apotekama širom naše zemlje.

Kako saznajemo iz firme Pharma Maac koja za tržište BiH dostavlja Immunorho prašak i rastvarač za rastvor za injekciju 300mcg ili 1500 IU, proizvođača Kedrion iz Italije, isporuka ovog lijeka počela je jutros.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH završila je kontrolnu analizu i lijek je pušten na tržište. Stigao je u dovoljnoj količini i nema više nestašice. Polako od jutros stabilizujemo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a najvažniji su veliki lanci gdje je najveća frekvencija onih kojima je potreban lijek, to jest porodilja. U svim apotekama ponovo će biti dostupan lijek", saznajemo iz Pharma Maaca.

Ova firma će u augustu dobiti još jednu količinu RhoGAM injekcija, odnosno anti-D (rh) immunoglobulina pod nazivom Immunorho.

"Novom količinom pokrit ćemo prvu polovinu 2019. godine, a ne samo ovu godinu. Sve smo poduzeli da obezbijedimo lijek u BiH", dodali su iz Pharma Maaca.

Podsjećamo, poremećaj u snabdijevanju tržišta BiH lijekovima Immunorho i Rhesonativ bio je posljedica globalne nestašice imunoglobulina te niske cijene lijeka na tržišu naše zemlje.

RhoGAM injekcije prijeko su potrebne porodiljama u slučaju kada je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna jer postoje brojni problemi koje može prouzrokovati miješanje njihove krvi.

Protekli mjesec dana porodilje iz BiH morale su lijek nabavljati iz gradova susjednih i evropskih zemalja.