Smještaj za 500 pasa lutalica
0

FOTO / Počela gradnja objekta za napuštene životinje u Prači

Sarajevo-x.com
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Rusmir Sendić i Abid Jusić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo posjetili su danas Općinu Prača gdje su sa načelnikom Asimom Zecom obišli i ozvaničili početak radova na gradnji azila za napuštene životinje.
U njemu će, kako je precizirano Sporazumom o sufinansiranju unajmljivanja objekta potpisanom između Kantona, Grada i općina, biti smješteno prvih 500 pasa lutalica iz Kantona Sarajevo.

Objekt se gradi u mjestu Brdarići na zemljištu površine 70. 000 metara kvadratnih koje je u vlasništvu firme "Murai komerc“ koja je ujedno i jedini investitor gradnje objekta. Prema riječima njenog vlasnika Muriza Alića završeni su pripremni radovi na uređenju zemljišta kao i pristupnog puta budućem objektu i u toku su armirano-betonski radovi na temeljima objekta površine 4.500 metara kvadratnih. I pored loših vremenskih uslova, očekuje se da bi svi radovi trebali biti okončani najdalje do sredine marta, kada će se obaviti tehnički prijem i objekt zvanično pustiti u funkciju.

"Gradnju objekta firma će finansirati vlastitim sredstvima u iznosu od 1.500.000,00 KM“, naglasio je Alić i dodao da je prije početka radova pribavljena neophodna saglasnost za projekt gradnje i funkcioniranja azila od Kantona Sarajevo kao i urbanistička i građevinska dozvola od Općine Prača, te ostale prateće saglasnosti i dozvole.

Alić je istakao da će nakon puštanja objekta u funkciju u njemu biti smješteno od 520 do 600 pasa. Svaki pas imaće na raspolaganju sedam metara kvadratnih natkrivenog prostora, te 10 metara kvadratnih prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja.

Prema njegovim procjenama i planovima u narednih pet godina smještajni kapaciteti u azilu će biti prošireni za oko 5000 napuštenih životinja. Zamisao je također da ova firma u saradnji sa nevladinim organizacijama koje su uključene u problematiku zaštite i zbrinjavanja pasa, nakon njihovog smještaja u azil, pokrene internet stranicu na kojoj će biti postavljene pojedinačne fotografije i podaci o svakom psu. Tako će potencijalni udomitelji imati sve podatke na jednom mjestu.