{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Počela gradnja objekta za napuštene životinje u Prači

S
1.2.2012. u 20:15
0
54
Počela gradnja objekta za napuštene životinje u Prači
0
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Rusmir Sendić i Abid Jusić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo posjetili su danas Općinu Prača gdje su sa načelnikom Asimom Zecom obišli i ozvaničili početak radova na gradnji azila za napuštene životinje.

U njemu će, kako je precizirano Sporazumom o sufinansiranju unajmljivanja objekta potpisanom između Kantona, Grada i općina, biti smješteno prvih 500 pasa lutalica iz Kantona Sarajevo.

Objekt se gradi u mjestu Brdarići na zemljištu površine 70. 000 metara kvadratnih koje je u vlasništvu firme "Murai komerc“ koja je ujedno i jedini investitor gradnje objekta. Prema riječima njenog vlasnika Muriza Alića završeni su pripremni radovi na uređenju zemljišta kao i pristupnog puta budućem objektu i u toku su armirano-betonski radovi na temeljima objekta površine 4.500 metara kvadratnih. I pored loših vremenskih uslova, očekuje se da bi svi radovi trebali biti okončani najdalje do sredine marta, kada će se obaviti tehnički prijem i objekt zvanično pustiti u funkciju.

"Gradnju objekta firma će finansirati vlastitim sredstvima u iznosu od 1.500.000,00 KM“, naglasio je Alić i dodao da je prije početka radova pribavljena neophodna saglasnost za projekt gradnje i funkcioniranja azila od Kantona Sarajevo kao i urbanistička i građevinska dozvola od Općine Prača, te ostale prateće saglasnosti i dozvole.


Alić je istakao da će nakon puštanja objekta u funkciju u njemu biti smješteno od 520 do 600 pasa. Svaki pas imaće na raspolaganju sedam metara kvadratnih natkrivenog prostora, te 10 metara kvadratnih prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja.

Prema njegovim procjenama i planovima u narednih pet godina smještajni kapaciteti u azilu će biti prošireni za oko 5000 napuštenih životinja. Zamisao je također da ova firma u saradnji sa nevladinim organizacijama koje su uključene u problematiku zaštite i zbrinjavanja pasa, nakon njihovog smještaja u azil, pokrene internet stranicu na kojoj će biti postavljene pojedinačne fotografije i podaci o svakom psu. Tako će potencijalni udomitelji imati sve podatke na jednom
mjestu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: