{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela dvodnevna regionalna konferencija o slobodi medija

F
23.1.2009. u 13:02
0
0
Počela dvodnevna regionalna konferencija o slobodi medija
0
Počela dvodnevna regionalna konferencija o slobodi medija
Oko 40 predstavnika vijeća za štampu i udruženja novinara iz regiona i Evrope okupilo se danas u Sarajevu na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Samoregulacija i sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope".
Protekla godina je u cijelom regionu bila obilježena porastom napada na novinare i otvorenog suzbijanja medijske slobode te je cilj ovog skupa da se uspostavi zajednička strategija borbe za slobodu medija i slobodnog novinarskog izvještavanja.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, koji je i organizator ove konferencije, ocijenila je da je u BiH situacija u pogledu prijetnji novinarima i ugrožavanja slobode medija stravična i nedopustiva, ali da je ovakav trend prisutan u svim zemljama regiona.

- Nije samo BiH ta koja je izložila novinare na odstrelnu listu s tako otvorenim i bezobraznim svakodnevnim prijetnjama novinarima, već je to trend u cijelom regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope, ustvrdila je Zurovac.

Mišljenja je da je osvajanje slobode medija nakon ratnih događaja na ovom području bio samo privid i da se sada u stvarnom osvajanju te slobode sve karte stavljaju na sto.

-To znači da ova druga strana na najsuroviji način pokušava da nas iskontrolira, ali bojim se da to neće uspjeti, istaknula je Zurovac.

Navela je i da BiH ima dosta mehanizama zaštite novinara, možda čak i više nego druge zemlje regiona, ali da je problem što se oni ne primjenjuju.

Konferenciji prisustvuju novinari i lideri vijeća za štampu iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i s Kosova, te gosti iz flamanskog Vijeća za štampu Belgije.

Predstavnici regionalnih novinarskih udruženja i vijeća za štampu smatraju da je situacija u pogledu ugroženosti novinarske profesije i slobode medija slična u svim zemljama regiona.

Navedeno je da vlasti nedovoljno štite novinare, da je prisutan utjecaj politike na novinarsku profesiju te da predstavnici vlasti smatraju da mogu napadati i klevetati novinare, te njih optuživati za političke afere.

Na skupu će se u okviru panel diskusija razgovarati i o ujednačavanju etičkih standarda izvještavanja u zemljama regiona te o problemu neregularnosti interneta.

Na kraju konferencije bit će potpisan sporazum o regionalnoj saradnji na razvoju medijske samoregulacije i zajedničkog reagiranja na pritiske i ugrožavanje slobode medija te profesionalnog novinarskog izvještavanja.

Pokrovitelj konferencije su njemačka ambasada u Sarajevu i media program Fondacije Konrad Adenauer za jugoistočnu Evropu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: