BiH
0

Počela distribucija soli za posipanje ulica u općini Centar

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komunalno preduzeće Rad jučer je počelo sa distribucijom 67 tona soli za posipanje ulica na 129 lokacija u 15 mjesnih zajednica Općine Centar, koju građani kao i prethodnih godina mogu preuzeti i koristiti za održavanje svojih stepeništa i prilaza.

Do sada je okončana isporuka soli za stanovnike mjesnih zajednica Betanija-Šip, Breka-Koševo II, ''Bardakčije'' i Mejtaš-Bjelave, dok će ostale mjesne zajednice dobiti so ove sedmice.

Kako je definisano Programom zimske službe na području općine Centar za period 2012-2016. godine kojeg je, na prijedlog općinskog načelnika Dževada Bećirevića, usvojilo Općinsko vijeće Centar, komunalno preduzeće Rad ima obavezu da u periodu od 15. novembra 2013. do 15. marta 2014. godine čisti snijeg na 54 saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i 140 nekategorisanih cesta sortiranih po prioritetima.

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti trebaju biti izvođeni permanentno i okončani u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina.

Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja.

Za nadzor zimskog održavanja saobraćajnica i pješačkih komunikacija u Centru angažovan je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Centar.