BiH
0

Počela akcija čišćenja Bosanskog Šamca "Svi za grad"

SRNA
Bosanski Šamac (Foto: SRNA)
Bosanski Šamac (Foto: SRNA)
U Bosanskom Šamcu je jutros počela akcija čišćenja pod nazivom "Svi za grad", kojoj se odazvao veliki broj građana.

Ovoj aktivnosti, koju je organizovala Mjesna zajednica Šamac, u 8.00 sati odazvali su se građani iz Bosanskog Šamca i okolnih 25 mjesnih zajednica, a u čišćenju pomaže nekoliko desetina traktora, pripadnici Civilne zaštite, Krizni štab iz Bosanskog Šamca, predstavnici Oružanih snaga BiH i drugi.

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Bosanski Šamac Savo Minić istakao je da je ovo najveća radna akcija građana ovog grada nakon poplava, a grad će čistiti prema naselju Duga, koje je najviše ugroženo.

"U naselje Duga ući ćemo sa mehanizacijom vodoprivrednog preduzeća Ušće Bosne, Civilnom zaštitom i Oružanim snagama BiH da ga očistimo od smeća i blata. Zatim ćemo nasuti šljunkom jedan dio puta ka ovom naselju da bi ljudi mogli doći do svojih kuća", rekao je Minić.

On je naglasio da su ekipe građana raspoređene po cijelom Bosanskom Šamcu i planiraju da do vikenda završe čišćenje grada.

Minić kaže da je zadovoljan odzivom građana opštine Bosanski Šamac, koji su pokazali da su zainteresovani da očiste svoj grad.

"Ostalo nam je još 47 objekata u kojima trenutno niko ne živi, a radi higijenske sigurnosti, uz pomoć policije i predsjednika mjesnih zajednica, moramo ući na silu u te objekte i očistiti ih da ne bi bili izvor zaraze", rekao je Minić.

Minić je dodao da cisterne neprestano kruže gradom i peru ulice, a sutra očekuje i pet novih cisterni, koje će se uključiti u čišćenje grada.

On kaže da Higijensko-epidemiološka služba redovno obavlja dezinfekciju i ostalo je još nekoliko javnih objekata, kao što je bivši "Merkur", kino-sala i drugi, gdje nije bilo mnogo posla, pa će i oni do vikenda biti dezinfikovani.