{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počasna konzulica u Meksiku: Meksikancima je BiH misterija, neki su možda čuli za Međugorje

19.6.2017. u 22:00
390
312
Počasna konzulica u Meksiku: Meksikancima je BiH misterija, neki su možda čuli za Međugorje
390
Počasna konzulica u Meksiku: Meksikancima je BiH misterija, neki su možda čuli za Međugorje
Nadine K. Estrada
Naša zemlja je prošlog mjeseca dobila počasni konzulat u meksičkom glavnom gradu Mexico Cityju. Koliko će ova ustanova upoznati Meksikance o vrijednostima BiH u cilju razvoja turizma i privlačenja investicija, otkrila je u razgovoru za Klix.ba počasna konzulica BiH u Meksiku Nadine Karachi Estrada.
Na početku razgovora, Estrada nam govori kako joj je velika čast promovirati interese i ciljeve BiH u Meksiku.

"Dat ću sve od sebe kako bih profesionalno predstavila BiH. Ova mala i divna zemlja zaslužuje da bude poznata u Meksiku i nadam se da ću uspjeti u tome", kazala nam je Estrada.

Počasna konzulica otkriva nam kako Meksikanci ne znaju skoro ništa o našoj zemlji. S druge strane, Bosanci i Hercegovci prilično su upoznati o meksičkoj civilizaciji, muzici, filmu te aktuelnim dešavanjima u ovoj južnoameričkoj zemlji.

"Meksikanci stvarno ne znaju ništa o BiH. Historija ili neka druga dešavanja vezana za našu zemlju za Meksikance su misterija. Neki su čuli za Međugorje i imaju želju posjetiti ovaj grad u sklopu religijskog turizma", priča nam Estrada.

Otac Sarajlija, majka TurkinjaOna dalje ističe kako je emocionalno jako vezana za BiH. Njen otac je Sarajlija, a majka rođena Turkinja. Nadine je živjela, odrastala i obrazovala se u Kanadi, a nakon udaje preselila je u Meksiko. Za sebe kaže kako je "svjetska žena".

"Nadarena sam velikim iskustvom u različitim kulturama. Moj otac Bosanac je ostavio veliki utjecaj na mene tokom mog odrastanja. Uvijek je bio strastven u vezi s BiH, zbog čega je i svojoj djeci usadio ljubav prema ovoj državi. Zbog njegove velike odanosti BiH tokom njenog formiranja, uvijek smo bili povezani s bosanskom kulturom, umjetnošću, kao i političkom situacijom u zemlji", ispričala nam je Estrada.

Počasna konzulica BiH u Meksiku
Počasna konzulica BiH u Meksiku


Nadine je uvijek imala veze sa službama i raznim ljudima iz inozemstva zbog čega je, kako kaže, pozicija počasne konzulice BiH za nju savršena.

U Mexico Cityju živi bogatim životom s svojim mužem. S obzirom na to da je odrasla uz tradicionalne običaje, dašak bosanke i turske kulture može se osjetiti i u njenom domu u Meksiku.

"Moderni i tradicionalni običaju uvijek se miješaju u mojoj kući. Uvijek se prelijevamo iz jedne kulture u drugu. Kao dijete, roditelji su me mjesečno vodili na bosanske večere u Torontu, kako bismo osjetili dašak bosanske zajednice. Prirodno nam je uvijek bilo da budemo multukulturalni", govori nam Nadine koja je pored engleskog uz majku naučila i turski jezik.

U budućnosti počasna konzulica Nadine ima namjeru upoznati Meksikance o bosanskom pozorištu, filmu, muzici i općenito umjetnosti. Želi razviti turizam između ovih dviju zemalja, kao i istražiti poslovne prilike i moguća investiranja Meksikanaca u našoj zemlji.

Bosanci inžinjeri u MeksikuIako nema tačne podatake, Nadine smatra kako u Meksiku živi manje od stotinu Bosanaca i Hercegovaca. U zemlju sombrera i ljutih paprika doselili su tokom rata u BiH, prije više od 20 godina. Većina ih je u ranim 60-im godinama i rade kao inžinjeri.

"Nadam se da će me državljani BiH kontaktirati kako bismo napravili tačnu bazu podataka. Raduje me da čujem priče o njihovoj migraciji", prokomentarisala je ona.

Nadine je kao djevojčica svake godine posjećivala Istanbul, ali nije imala priliku posjetiti BiH.

"Žalim što nismo često putovali u Sarajevo u djetinjstvu. Nadam se da ću u budućnosti posjećivati BiH barem jednom godišnje. To je moj plan. To će biti najbolji način da Meksikancima predstavim dragulj kakav je BiH", zaključila je Nadine na kraju razgovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: