Nadine K. Estrada
390

Počasna konzulica u Meksiku: Meksikancima je BiH misterija, neki su možda čuli za Međugorje

Piše: Dž. Č.
Nadine K. Estrada
Nadine K. Estrada
Naša zemlja je prošlog mjeseca dobila počasni konzulat u meksičkom glavnom gradu Mexico Cityju. Koliko će ova ustanova upoznati Meksikance o vrijednostima BiH u cilju razvoja turizma i privlačenja investicija, otkrila je u razgovoru za Klix.ba počasna konzulica BiH u Meksiku Nadine Karachi Estrada.

Na početku razgovora, Estrada nam govori kako joj je velika čast promovirati interese i ciljeve BiH u Meksiku.

"Dat ću sve od sebe kako bih profesionalno predstavila BiH. Ova mala i divna zemlja zaslužuje da bude poznata u Meksiku i nadam se da ću uspjeti u tome", kazala nam je Estrada.

Počasna konzulica otkriva nam kako Meksikanci ne znaju skoro ništa o našoj zemlji. S druge strane, Bosanci i Hercegovci prilično su upoznati o meksičkoj civilizaciji, muzici, filmu te aktuelnim dešavanjima u ovoj južnoameričkoj zemlji.

"Meksikanci stvarno ne znaju ništa o BiH. Historija ili neka druga dešavanja vezana za našu zemlju za Meksikance su misterija. Neki su čuli za Međugorje i imaju želju posjetiti ovaj grad u sklopu religijskog turizma", priča nam Estrada.

Otac Sarajlija, majka Turkinja

Ona dalje ističe kako je emocionalno jako vezana za BiH. Njen otac je Sarajlija, a majka rođena Turkinja. Nadine je živjela, odrastala i obrazovala se u Kanadi, a nakon udaje preselila je u Meksiko. Za sebe kaže kako je "svjetska žena".

"Nadarena sam velikim iskustvom u različitim kulturama. Moj otac Bosanac je ostavio veliki utjecaj na mene tokom mog odrastanja. Uvijek je bio strastven u vezi s BiH, zbog čega je i svojoj djeci usadio ljubav prema ovoj državi. Zbog njegove velike odanosti BiH tokom njenog formiranja, uvijek smo bili povezani s bosanskom kulturom, umjetnošću, kao i političkom situacijom u zemlji", ispričala nam je Estrada.

Počasna konzulica BiH u Meksiku
Počasna konzulica BiH u Meksiku

Nadine je uvijek imala veze sa službama i raznim ljudima iz inozemstva zbog čega je, kako kaže, pozicija počasne konzulice BiH za nju savršena.

U Mexico Cityju živi bogatim životom s svojim mužem. S obzirom na to da je odrasla uz tradicionalne običaje, dašak bosanke i turske kulture može se osjetiti i u njenom domu u Meksiku.

"Moderni i tradicionalni običaju uvijek se miješaju u mojoj kući. Uvijek se prelijevamo iz jedne kulture u drugu. Kao dijete, roditelji su me mjesečno vodili na bosanske večere u Torontu, kako bismo osjetili dašak bosanske zajednice. Prirodno nam je uvijek bilo da budemo multukulturalni", govori nam Nadine koja je pored engleskog uz majku naučila i turski jezik.

U budućnosti počasna konzulica Nadine ima namjeru upoznati Meksikance o bosanskom pozorištu, filmu, muzici i općenito umjetnosti. Želi razviti turizam između ovih dviju zemalja, kao i istražiti poslovne prilike i moguća investiranja Meksikanaca u našoj zemlji.

Bosanci inžinjeri u Meksiku

Iako nema tačne podatake, Nadine smatra kako u Meksiku živi manje od stotinu Bosanaca i Hercegovaca. U zemlju sombrera i ljutih paprika doselili su tokom rata u BiH, prije više od 20 godina. Većina ih je u ranim 60-im godinama i rade kao inžinjeri.

"Nadam se da će me državljani BiH kontaktirati kako bismo napravili tačnu bazu podataka. Raduje me da čujem priče o njihovoj migraciji", prokomentarisala je ona.

Nadine je kao djevojčica svake godine posjećivala Istanbul, ali nije imala priliku posjetiti BiH.

"Žalim što nismo često putovali u Sarajevo u djetinjstvu. Nadam se da ću u budućnosti posjećivati BiH barem jednom godišnje. To je moj plan. To će biti najbolji način da Meksikancima predstavim dragulj kakav je BiH", zaključila je Nadine na kraju razgovora.