BiH
0

Pocar: Završetak suđenja na ICTY-u možda krajem 2009.

FENA
Predsjednik Haškog suda Fausto Pocar rekao je u četvrtak kako bi Sud mogao dovršiti suđenja za ratne zločine do kraja 2009. ukoliko se steknu uvjeti, posebno ukoliko bi u bliskoj budućnosti bili uhapšeni glavni odbjegli optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ako Karadžić i Mladić "budu uhapšeni u skoroj budućnosti, tada bi bio moguć završetak svih suđenja krajem 2009.", rekao je Pocar Vijeću sigurnosti UN-a podnoseći redoviti polugodišnji izvještaj o izlaznoj strategiji Haškog suda (ICT).

Pocar, odnedavno predsjednik ICTY-a, saglasio se sa svojim prethodnikom Theodorom Meronom kako Sud neće moći dovršiti sva suđenja do kraja 2008., kako je Vijeće sigurnosti ranije predvidjelo u svojoj rezoluciji o izlaznoj strategiji Suda, nego da će ući duboko u 2009.

On je istaknuo Vijeću sigurnosti kako Haški sud "ne može zatvoriti svoja vrata" dok Karadžić i Mladić koji su u bijegu već deset godina ne budu privedeni pravdi.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte, koja je također Vijeću sigurnosti podnijela izvještaj o radu Tužilaštva, kazala je novinarima kao Haški sud neće završiti svoj rad prije nego što bude sudio Karadžiću i Mladiću.

Pocar je također rekao da će završetak suđenja 2009. zavisiti o tome kako glatko će teći suđenja s više optuženih te o prepuštanju slučajeva niže i srednje rangiranih optuženika pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije, dvjema mjerama na kojima Sud insistira kako bi ubrzao svoj rad.

On je ipak kazao kako Haški sud ostaje predan izlaznoj strategiji kojom je predviđeno da završi svoj ukupni rad 2010.

Za ubrzavanje rada Haškog suda važno je i prepuštanje suđenja niže i srednje rangiranim dužnosnicima osposobljenim pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije. Do sada su dva slučaja prebačena Bosni i Hercegovini, a Hrvatskoj jedan s dva optužena, s tim da se još odlučuje o zahtjevima Tužilaštva da se daljnjih 12 slučajeva s 20 optuženih prepusti domaćim sudištima, rekao je Pocar.

Del Ponte je navela kako Tužilaštvo priprema prepuštanje slučajeva u kojima još nije nikoga optužilo Hrvatskoj, SCG, Makedoniji i BiH, a da će pravosuđa tih zemalja odlučiti hoće li dovršiti istragu i nekoga optužiti.

Pocar i Del Ponte su rekli kako je, osim hvatanja Karadžića i Mladića, važno osigurati hapšenje još četiri od ukupno šest odbjeglih optuženika iz Republike srpske i Srbije i Crne Gore. Del Ponte je izjavila da su Karadžić i Mladić i još tri optuženika u dosegu vlasti RS-a i SCG, dok se jedan krije u Rusiji.