Riječ eksperta
64

Pobrić o Opsenici kao Hrvatu i Srbinu: To je nemoralno i čista borba za vlast

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Goran Opsenica za sebe je kazao da je Hrvat, to je potvrdio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, ali će ipak u naredne četiri godine aktuelni ministar zdravstva u Vladi HNK popunjavati kvotu predviđenu za srpski narod u Federalnom parlamentu.

CIK je danas objavio da je Opsenica u izjavi o prihvatanju kandidature naveo da je Srbin. Sam Opsenica tvrdi da tu izjavu nije ispunio, što dodatno otvara prostor za špekulacije da li je to neko iz njegove stranke uradio.

Kako god, eksperti taj čin smatraju politički nemoralnim i makijavelističkim.

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, kaže kako je i ranije bilo slučajeva da su se pojedinci iz različitih razloga, najčešće političkih, u jednom mandatu predstavljali kao pripadnici jednog naroda, da bi se u nekom drugom izbornom ciklusu predstavljali drugačije.

"Izvan konteksta politike pravo je svake osobe da se izjašnjava ili ne izjašnjava o svojoj etničkoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti. Ako tako gledamo onda je to legitimno. Međutim, očito je da je to u ovom slučaju učinjeno iz nekog političkog razloga i vrlo je nemoralno sa stanovišta nekog općeprihvaćenog kodeksa", izjavio je Pobrić.

On kaže kako se pojedinac iz svojih vlastitih razloga može opredjeljivati različito, iz razloga u koje se ne ulazi i nisu bitni široj zajednici.

"Ako je isključivo politički rezon i razlog, onda je to upitno i trebalo bi nekako sankcionisati. Ne znam da li postoje norme u izbornom zakonodavstvu za nešto takvo, vjerovatno ne, jer bi takve norme bile problematične sa stajališta međunarodnih akata o ljudskim pravima i slobode izjašnjavanja", smatra profesor Pobrić.

Pitali smo profesora da pomenuti slučaj prokomentariše u kontekstu HDZ-a, stranke kojoj pripada Goran Opsenica, a koja svoju politiku posljednjih godina bazira na zahtjevima za legitimno predstavljanje svih naroda, posebno posmatrajući to kroz slučaj izbora člana Predsjedništva BiH.

"Nema tu legitimnog predstavljanja, niti išta slično. U politici postoje pragmatični razlozi i tzv. makijavelizam, odnosno korištenje svih mogućih sredstava da se dođe do određenog cilja. Ovdje je slučaj o čistoj borbi za vlast, nikakvo legitimno predstavljanje", zaključio je Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava.