Nakon tehničkih problema
0

Poboljšava se stanje sa izdavanjem dokumenata

Piše: A. Karadža
Iako se još uvijek javljaju tehnički problemi u vezi sa postupkom izdavanja dokumenata po novom sistemu, stanje je bolje nego jučer, izjavila je za Sarajevo-x.com Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

"Tehnički problemi u sistemu izdavanja dokumenata su još uvijek prisutni i očekuje se da će se pojavljivati i u narednih 15-tak dana. Ipak, situacija je bolja nego jučer i sistem je stabilniji. Svi službenici iz tehničkog sektora su u stalnom kontaktu sa službenicima iz MUP-ova u kojima se izdaju dokumenti i problemi se rješavaju hodu", rekla je Opardija za naš portal.

Ona je dodala da razlozi tehničkih problema leže u komplikovanosti sistema kojima su uvezana sva Ministarstva unutrašnjih poslova, diplomatsko-konzularna predstavništva i matični uredi.

Opardija je napomenula da je procedura prilikom vađenja pasoša drugačija nego za vađenje prethodnog pasoša, jer se osoba na licu mjesta mora fotografisati, dati otisak prsta i potpisati.

Ipak, proces vađanje posoša će biti pojednostavljen zbog uvezanosti MUP-a sa matičnim uredima, pa građani neće morati vaditi rodni list i uvjerenje o državaljanstvu već će to provjeravati službenici MUP-a što će utjecati na veću efikasnost.

"Napominjemo građane da je ovo testna faza i da se i pored ovakve procedure još uvijek dobijaju obični pasoši. Izdavanje biometrijskih pasoša očekuje se krajem decembra ili početkom januara, proces dobijanja pasoša neće trajati duže od 10 dana", rekla je Opardija.

Za kraj je dodala da je ovaj sistem daleko sigurniji od prethodnog zbog potpune uvezanosti, ali da je ljudski faktor još uvijek vrlo značajan i da će se tu vršiti stroga kontrola.