Sud BiH odbio sve žalbe
0

Pobijane odluke CIK-a su zakonite

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu potvrdila rezultate izbora i dodijelila mandate za Gradsko vijeće Grada Sarajeva i Skupštinu Grada Istočno Sarajevo, saopćeno je iz te komisije.

Potvrđivanje rezultata je uslijedilo nakon što je Sud BiH sve žalbe izjavljene na odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjelu mandata za Gradsko vijeće Grada Sarajeva i Skupštinu Grada Istočno Sarajevo odbio kao neosnovane.

Sud BiH je naveo da je CIK potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i da su pobijane odluke CIK-a pravilne i zakonite.

Za Gradsko vijeće Grada Sarajeva mandati su dodjeljeni sljedećim redosljedom:

(l) Iz Općinskog vijeća Stari Grad-Sarajevo izabrani su: Mustafa Resić (Bošnjak), ŽeljkoLer (Hrvat), Tatjana Ljujić Mijatović (Srpkinja), Suljo Agić (Bošnjak), Almedin Miladin (Bošnjak), Harun Imamović (Bošnjak) i Gradimir Gojer (Hrvat), dakle, šest muškaraca i jedna žena.

(2) Iz Općinskog vijeća Centar Sarajevo izabrani su: Ferid Buljubašić (Bošnjak), Igor Stojanović (Srbin), Lidija Korać (Hrvatica), Vera Brigić (Srpkinja), Sead Srna (Bošnjak), Muhamed Alaim (ostali) i Lejla Somun Krupalija (ostali), što su četiri muškarca i tri žene.

(3) Iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo izabrani su: Džemo Tucak (Bošnjak), Mirsad Šabaredžović (Bošnjak), Arijana Talović (Bošnjakinja), Marin Ivanišević (Hrvat), Jelena Misita (Srpkinja), Duško Mirjanić (Srbin) i Sanja Lazar (Hrvatica), odnosno četiri muškarca i tri žene.

(4)Iz Općinskog vijeća Novi Grad-Sarajevo izabrani su: Sejad Šenderović (Bošnjak), Fuad Husić (Bošnjak), Salko Nikšić (Bošnjak), Hasan Hodžić (ostali), Vojislav Terzić (Srbin), Drago Jurić (Hrvat) i Denis Muminović (Bošnjak), što je sedam muškaraca.

Prema spolnoj strukturi, u Gradskom vijeću Sarajeva, vijećnici su 21 muškarac i sedam žena, a prema nacionalnoj, Bošnjaka je 13 (46,42 posto), Hrvata šest (21,42 posto), Srba šest (21,42 posto) i ostalih tri (10,71 posto).

Za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo mandati su dodjeljeni prema sljedećem redosljedu:

(1.) Iz Skupštine opštine Istočni Stari Grad izabrani su: Gojko Rajić, Kostadin Plakalović i Ranko Maletić.

(2.) Iz Skupštine opštine Pale (RS) izabrani su: Nataša Čvoro, Miroslav Brčkalo, Predrag Vučićević, Nenad Pandurević, Mladen Koprivica, Momir Blagojević, Siniša Lasica i Simo Savić, što je sedam muškaraca i jedna žena.

Iz Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo izabrani su: Dejan Šešelj, doc.dr. Mirko Kulina, Milorad-Guja Gojković, Milan Pejić i Milenko Todorović.

(4) Iz Skupštine opštine Sokolac izabrani su: Ranko Bulajić, Vera Pajić, Brane Vitomir, Ognjen Vojinović, Dragiša Delić i Petko Vukojičić, što je pet muškaraca i jedna žena.

(5) Iz Skupštine opštine Istočna llidža izabrani su: Marinko Božović, Siniša Berjan, Darko Babalj, Miljan Damjanović, Neda Močević i Marko Vidaković, što je pet muškaraca i jedna žena.

(6) Iz Skupštine opštine Trnovo (RS) izabrani su: Veljko Vlaški, Sreten Vasić i Nemanja Lučić, dakle tri muškarca.

Prema spolnoj strukturi, u Gradskom vijeću Grada Istočno Sarajevo muškaraca je 28 i tri su žene, a prema nacionalnoj strukturi, Srbi su zastupljeni 100 posto.