{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Po naređenju" privodio Bošnjake iz Nevesinja

F
4.2.2009. u 18:54
0
0
"Po naređenju" privodio Bošnjake iz Nevesinja
0
"Po naređenju" privodio Bošnjake iz Nevesinja
U procesu koji se u Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv Krste Savića i Milka Mučibabića u srijedu je Mučibabić ustvrdio da je kao policajac privodio "po naređenju" Bošnjake iz Nevesinja ali i da ih nije vezao ili maltretirao.
Mučibabić je optužen da je tokom juna 1992. godine učestvovao u napadu na civilno nesrpsko stanovništvo iz Nevesinja te u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i maltretiranju civila u prostorijama policijske stanice u ovoj općini.

Istom optužnicom Krsto Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen je za zločine u Nevesinju, Kalinoviku, Bileći i Gacku.

“Nikad mi niko nije rekao za progon Bošnjaka i Hrvata ni naredio, a niti sam ja u tome učestvovao. Radio sam korektno, zakonito i po naređenju. Dobivao sam naredbe za privođenje na informativni razgovor, a nisam imao pravo da odlučujem hoće li neko biti pritvoren“, kazao je Mučibabić.

Optuženi je posebno govorio o 16. junu 1992. godine kada je, kako je ispričao, otišao u kuću Redže Trebovića “na pretres”.

“Krsto (Savić) je rekao da ostanemo tu, a oni su otišli negdje s Redžom. U jednom momentu začuo se pucanj. Ne znam šta se dešavalo. Kasnije sam čuo da je Redžo umro. Gdje i kako, ne znam, nisam vidio. Nama je Krsto naredio da ga pratimo u bolnicu kroz zabranu”, prisjetio se drugooptuženi.

Ubistvo Redže Trebovića se optužnicom stavlja na teret Krsti Saviću.

Mučibabić je negirao navode svjedoka Mirsada Bajgorića, koji je, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH u junu prošle godine, istakao da je za vrijeme dok je bio zatvoren u policijskoj stanici maltretiran u prisustvu optuženog.

“Ne negiram da je njega neko istukao ali ja nisam ni otvarao vrata ni silazio u podrum. Nisam ni bio tu, to nije bila moja smjena. Meni kad je smjena, ja uzmem stanicu i idem u grad”, kazao je Mučibabić.

Optužnica Mučibabića tereti i za neovlašćeno držanje oružja i municije u porodičnoj kući koji su mu pronađeni prilikom hapšenja.

“Lovac sam od 1976. godine i čitav život bavio sam se lovom. Imao sam pušku lovicu i karabin. Poluautomatsku pušku koja je nađena u mojoj kući dao mi je jedan komandir da je prepravim. Uzeo sam je i zaboravio na to. Ona je bila zahrđala sva. Ostavio sam je da predam kada bude akcija Žetva, ali u međuvremenu sam uhapšen”, pojasnio je Mučibabić.

Njegovim saslušanjem te uvođenjem deset materijalnih dokaza, okončan je dokazni postupak odbrane.

Na narednom ročištu 11. februara Tužilaštvo BiH će u dodatnom dokaznom postupku saslušati dva svjedoka, saopćio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: