Svjedočenje Milka Mučibabića
0

"Po naređenju" privodio Bošnjake iz Nevesinja

FENA
U procesu koji se u Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv Krste Savića i Milka Mučibabića u srijedu je Mučibabić ustvrdio da je kao policajac privodio "po naređenju" Bošnjake iz Nevesinja ali i da ih nije vezao ili maltretirao.

Mučibabić je optužen da je tokom juna 1992. godine učestvovao u napadu na civilno nesrpsko stanovništvo iz Nevesinja te u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i maltretiranju civila u prostorijama policijske stanice u ovoj općini.

Istom optužnicom Krsto Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen je za zločine u Nevesinju, Kalinoviku, Bileći i Gacku.

“Nikad mi niko nije rekao za progon Bošnjaka i Hrvata ni naredio, a niti sam ja u tome učestvovao. Radio sam korektno, zakonito i po naređenju. Dobivao sam naredbe za privođenje na informativni razgovor, a nisam imao pravo da odlučujem hoće li neko biti pritvoren“, kazao je Mučibabić.

Optuženi je posebno govorio o 16. junu 1992. godine kada je, kako je ispričao, otišao u kuću Redže Trebovića “na pretres”.

“Krsto (Savić) je rekao da ostanemo tu, a oni su otišli negdje s Redžom. U jednom momentu začuo se pucanj. Ne znam šta se dešavalo. Kasnije sam čuo da je Redžo umro. Gdje i kako, ne znam, nisam vidio. Nama je Krsto naredio da ga pratimo u bolnicu kroz zabranu”, prisjetio se drugooptuženi.

Ubistvo Redže Trebovića se optužnicom stavlja na teret Krsti Saviću.

Mučibabić je negirao navode svjedoka Mirsada Bajgorića, koji je, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH u junu prošle godine, istakao da je za vrijeme dok je bio zatvoren u policijskoj stanici maltretiran u prisustvu optuženog.

“Ne negiram da je njega neko istukao ali ja nisam ni otvarao vrata ni silazio u podrum. Nisam ni bio tu, to nije bila moja smjena. Meni kad je smjena, ja uzmem stanicu i idem u grad”, kazao je Mučibabić.

Optužnica Mučibabića tereti i za neovlašćeno držanje oružja i municije u porodičnoj kući koji su mu pronađeni prilikom hapšenja.

“Lovac sam od 1976. godine i čitav život bavio sam se lovom. Imao sam pušku lovicu i karabin. Poluautomatsku pušku koja je nađena u mojoj kući dao mi je jedan komandir da je prepravim. Uzeo sam je i zaboravio na to. Ona je bila zahrđala sva. Ostavio sam je da predam kada bude akcija Žetva, ali u međuvremenu sam uhapšen”, pojasnio je Mučibabić.

Njegovim saslušanjem te uvođenjem deset materijalnih dokaza, okončan je dokazni postupak odbrane.

Na narednom ročištu 11. februara Tužilaštvo BiH će u dodatnom dokaznom postupku saslušati dva svjedoka, saopćio je BIRN.