BiH
0

Po jedan obrok dnevno za oko 20.000 ljudi

SRNA
Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 odsto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana.

Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije koje hrane siromašne građane imaju duge "liste čekanja" onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"U BiH je 18,9 odsto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000", podaci su Svjetske banke.

Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu. Albanija, Kosovo i Rumunija, prema analizama Svjetske banke, spadaju u zemlje s izrazito velikom stopom siromaštva.

Iza BiH, koja zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva, nalaze se Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.

Predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" Hajrudin Šahić rekao je da se u kuhinjama ove organizacije dnevno hrani više od 10.000 siromašnih građana.

"Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20.000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2.000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama", rekao je Šahić.