BiH
0

Po hitnom postupku izmjene zakona i ovogodišnjeg budžeta zbog demobiliziranih boraca

FENA
U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu danas je počela vanredna sjednica da bi se poslanici po hitnom postupku izjasnili o mjerama koje je najavila Federalna vlada, želeći, kako je navela, osigurati stabilno finansiranje prinadležnosti za demobilizirane borce.

Vlada je, naime, protekle sedmice predložila izmjene i dopune zakona o pravima demobiliziranih boraca FBiH i zakona o pripadnosti javnih prihoda te prijedlog za izmjenu ovogodišnjeg federalnog budžeta, kao i zakona o njegovom izvršenju.

Izmjene zakona o demobiliziranim borcima obrazložila je potrebom osiguranja stabilnog i redovnog finansiranja mjesečne novčane naknade za ovu boračku populaciju.

Slijedom dogovora s kantonalnim premijerima i ministrima finansija, izmjenama je propisano da sredstva potrebna za ovu svrhu osiguravaju kantonalne službe za zapošljavanje u visini 50 posto svojih ukupnih prihoda ostvarenih od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a razliku potrebnih sredstava Federacija i kantoni, preraspodjelom udjela sredstava s jedinstvenog računa u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Za povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH isplata će se u cijelosti vršiti iz sredstava koja osigurava Federalni zavod za zapošljavanje.

Dopunom Zakona je regulirano da će se ove novčane naknade isplaćivati na osnovu rješenja kantonalnih službi za zapošljavanje, a resorno ministarstvo za provedbu ovog zakona je Federalno ministarstvo rada i socijalne zaštite, saopćila je Federalna vlada.

Utvrđujući prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Vlada FBiH navodi da se one odnose na koeficijente raspodjele prihoda od indirektnih poreza na jedinstvenom računu koji pripada Federaciji.

Predloženo je, naime, da se od ukupno pripadajućih prihoda FBiH s jedinstvenog računa privremeno izdvajaju prihodi za finansiranje naknada demobiliziranim nezaposlenim borcima u visini 3,05 posto na teret koeficijenata FBiH i kantona.

Ostatak novca raspoređuje se za finansiranje funkcija Federacije, i to 34,93 posto te funkcija kantona 49,7 posto.

"Na ovaj način osigurava se da općine i direkcije cesta ne učestvuju u finansiranju Zakonom ustanovljenog prava na naknade nezaposlenim demobilisanim borcima, nego samo Federacija i kantoni (s istim ućešćem), i to privremeno, do važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a to je u periodu od tri godine. Znači, privremeni koeficijenti izdvajanja prihoda od 3,05 posto važili bi do 2010.godine", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Protekle sedmice Vlada je utvrdila i prijedlog za izmjene ovogodišnjeg federalnog budžeta, da bi se, obrazloženo je, osiguralo provođenje izmjena i dopuna Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Planirano je povećanje ukupnih prihoda u budžetu FBiH za 76 miliona KM koje omogućava predloženi privremeni koeficijent u prijedlogu zakona o raspodjeli javnih prihoda od 3,5 posto. Na rashodovnoj strani budžeta planirana je nova pozicija u istom iznosu koji će biti distribuiran prema spiskovima zavoda za zapošljavanje kao nedostajući novac za naknade nezaposlenim borcima.

Shodno ovoj izmjeni, utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2008. godinu, a u njemu je propisan način transferiranja 76 miliona KM.

Da bi sve ove Vladine mjere stupile na snagu, potrebno je da ih odobre i Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH.