Tužna godišnjica
89

Po deseti put zaredom kanadski Hamilton se sjeća žrtava genocida u Srebrenici

F. H.
Uoči 11. jula, dana koji je rezolucijom Kanadskog parlamenta proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, historijski zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljene zelenom bojom u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”.

Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji, bojama Cvijeta Srebrenice, u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarboj ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"U ime grada Hamiltona izražavam svoje najdublje saučešće bosanskohercegovačoj zajednici u Hamiltonu, ali i širom svijeta povodom 11. jula koga komemori[emo ka Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Danas obilježavamo 28. godišnjicu masakra u Srebrenici 1995. godine, u kojem je preko 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka odvojeno od svojih porodica i ubijeno samo zato što su muslimani. Nikada nam nije bilo važnije da se prisjetimo ovih užasnih djela genocida i ponovo se opredijelimo da nikada više ne dozvolimo da se dogode ovakvi zločini", poručila je gradonačelnica Andrea Horwath.