{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Po 500 KM za 46 porodica sa troje i više djece iz Novog Grada

7.3.2018. u 16:06
302
99
Po 500 KM za 46 porodica sa troje i više djece iz Novog Grada
302
U Općini Novi Grad Sarajevo jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu po 500 konvertibilnih maraka za 46 porodica, koje su dobile blizance, treće i više djece.
Program podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira od 2015. godine s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Rješenja su uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva Edina Gabela.

"Podrška porodicama koje imaju više od troje djece ili blizance, je jedan od naših socijalnih programa kojeg realiziramo već četvrtu godinu, a danas smo uručili rješenja za još 46 porodica. Za ovaj vid podrške iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 80.000 KM. Sretni smo da kao Općina možemo obradovati naše sugrađane, koji su se opredijelili da imaju velike porodice", rekao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih koja ima pozitivnu stopu nataliteta i rast broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole. Edina Gabela kazala je da je ovo jedna simbolična nagrada za porodice sa više djece.

"Projekat se pokazao veoma pozitivnim i jako smo sretni zbog toga“, kazala je. Lejla Išek, prije šest mjeseci rodila je treću djevojčicu ističe da joj ovakav vid podrške mnogo
znači.

"Jako malo porodica se odlučuje za troje i više djece, a ovo je jako lijepa gesta od naše općine. Obzirom da svaka nova beba donosi i nove troškove, novčana sredstva puno pomažu, s tim da troje djece iziskuje puno troškova", rekla je ova mlada mama.

Adin Musa, ove godine dobio je treće dijete. Ističe da je s obzirom na cjelokupnu situaciju u državi, svaki vid podrške dobro došao, naročito za porodice koje imaju više djece, a troškovi života konstantno rastu.

Kada je u pitanju zasnivanje porodice, Adin je mladim bračnim parovima preporučio da se što prije odluče na taj korak, jer je to nešto najbolje što im se u životu može dogoditi.

Općina Novi Grad Sarajevo je od prošle godine uvela još jednu mjeru podrške natalitetu, a to je podrška nezaposlenim porodiljama, obzirom da je zakonskim rješenjima na većim novoima vlasti definisano tako da porodilje koje su zaposlene primaju znatno veću naknadu od onih koje nisu. Kako bi se ta razlika barem djelimično izjednačila, za taj program iz budžeta je izdvojeno 350.000 konvertibilnih maraka, tako da porodilje koje nisu u radnom odnosu s područja Novog Grada dobijaju po 50 KM mjesečno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: