Izmjene zakona i budžeta
34

Po 300 KM pomoći dobit će 3.764 maturanta iz Tuzlanskog kantona

A. K.
Tuzlanski učenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski učenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kako bi se stvorili preduslovi za isplatu jednokratnih stipendija u iznosu od 300 KM svim učenicima završnih razreda srednjih škola, Vlada TK je danas utvrdila prijedlog zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanje i odgoju.

Radi se o aktivnostima na realizaciji jedne od mjera Vlade Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, a kako je pojašnjeno jednokratna stipendija bi maturantima poslužila kao pomoć prilikom nastavka daljnjeg obrazovanja ili pak potrage za poslom.

"Simboličan je to znak pažnje Vlade TK za uspješan kraj i sretan novi početak. Ove godine srednje škole u Tuzlanskom kantonu završava 3.764 učenika te je za isplatu ovog oblika podrške potrebno osigurati nešto više od 1,1 milion KM, što će biti urađeno izmjenama i dopunama budžeta TK za 2023. godinu", naveli su iz Vlade TK.

Na današnjoj sjednici kantonalna vlada je zbog ispravke tehničke greške u trenutno važećem propisu, utvrdila i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o naučnoistraživačkom radu.

Cilj je stvoriti preduslove za raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje projekata naučno – istraživačkog rada, a što je realizacija još jedne od prezentiranih mjera Vlade TK koja se ogleda u osiguranju milion KM za sufinansiranje naučno – istraživačkog rada.