{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ploča ni na nebu ni na zemlji: Postavljene ploče o porijeklu naziva starogradskih ulica

26.11.2013. u 13:19
0
63
Ploča ni na nebu ni na zemlji: Postavljene ploče o porijeklu naziva starogradskih ulica
0
U Ferhadiji je postavljena prva od 240 informativnih ploča koje će objašnjavati porijeklo naziva starogradskih ulica. Ploču su otkrili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor USAID-a David Barth.
"Radi se o 240 ploča na području užeg starogradskog jezgra, gdje su obuhvaćene sve ulice sa posebnim značajem. Tu su objašnjenja kako su nastale, sa njihovim izvornim imenima, kao i svim nazivima koje su promijenile. Nastavit ćemo i dalju turističku signalizaciju na području općine Stari Grad. Maloprije sam dobio i određena obećanja od ministra privrede, Emira Hrenovice, da će se i on uključiti kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima i to na području kantona", rekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Projekt je inicirao i implementirao ZUP Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora. Cilj je unaprijediti turističku signalizaciju vezanu za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije. Ploče će davati informacije o nazivima ulica, ali i tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju.

"Oduševljeni smo što smo danas ovdje, proslavljamo prvi snijeg ove sezone i obilježavamo otkrivanje prve od 240 informativnih tabli koje će ljudima pričati prekrasne priče koje su se ovdje dešavale kroz historiju. Potrebno je da ispričamo ove priče, jer je potrebno i da privučemo ljude u Sarajevo. Turisti žele doći u Sarajevo i upoznati njegovu bogatu historiju i raznolikost te im je potrebno to omogućiti", izjavio je David Barth, direktor USAID-a.

Ploče je napravila firma Pismolik, koja zapošljava gluhonijeme osobe, a urađene su na bosanskom i engleskom jeziku te sadrže i QR kodove, putem kojih se mogu dobiti opširnije turističke informacije na više jezika.

Jedini nedostatak je to što su ploče postavljene previsoko pa je teško pročitati njihov sadržaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: