Zajedno u borbi
43

Pljesak za odgovorne građane: Ljekari, sestre i tehničari podržali Mostarce u izolaciji

G. Š.
Medicinski radnici u Mostaru aplauzom su podržali građane koji ostaju u svojim domovima, te im na taj način iskazalo značaj poštivanja naredbi koje su izdale nadležne institucije u borbi protiv širenja zarate koronavirusa.
Danas u podne ispred Doma zdravlja Mostar, začuo se gromoglasan pljesak nošen vjetrom ka svim građankama i građanima Mostara koji ostaju u svojim domovima.

''Djelatnici Doma zdravlja Mostar ovim skromnim činom žele da izraze svoju zahvalnost svima koji poštuju naše zamolbe i zahtjeve te nam tako pomažu u radu i djelovanju na obostranu korist. Ljudi, bravo i hvala Vam u ime svih djelatnika Doma zdravlja Mostar'', saopćeno je iz Doma zdravlja Mostar.



Podsjetimo da su građani širom Bosne i Hercegovine, kako i drugih zemalja pogođenih epidemijom koronavirusa sa svojih balkona pljeskom podržavali liječnike i medicinsko osoblje, na ovaj način je pokazano koliko je uz predan rad ljekarskih timova značajna i građanska savjest i poštivanje propisanih pravila protiv širenja epidemije.

Ovaj pljesak poslan je Mostarcima, ali i svim građanima BiH koji poštuju naredbe i savjete nadležnih organa u svojim lokalnim zajednicama, ali i odluke koje su došle sa nivoa države ili entiteta.

Iz nadležnih institucija u više navrata su svi građani upozoreni na činjenicu kako 24 sata rada svih liječnika i medicinskog osoblja ne može biti produktivan ako građani ne poštuju izolaciju i sve mjere zaštite koje su im propisane, među kojima je i policijski sat.





Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je izdato više od 14.000 rješenja za izolaciju, a ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u cijeloj zemlji je sa ponedjeljkom u 22:30 bio 132.

Mostar je grad u kojem postoji nekoliko klastera zaraženih osoba i za kojeg postoji velika bojazan da bi mogao postati jedan od epicentara zaraze u zemlji.

Mjere kao što su ostanak u kući, bez obzira što nemate simptome koronavirusa, značajno utječu na situaciju kroz koju naša zemlja prolazi. Na taj način, tvrde stručnjaci, usporava širenje zaraze koronavirusom čime se, između ostalog, smanjuje se pritisak na zdravstveni sistem koji mora ostati funkcionalan.

Distanciranje i izolacija je jedan od najunčikovitijih alata kojeg čovječanstvo ima u borbi protiv koronavirusa, sve dok, nadamo se, ne bude otkrivena vakcina ili lijek.