Svima dostupna priroda
0

Plivsko jezero je Jajčanima i turistima "lijek" za visoke ljetne temperature

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
"Lijek" za visoke temperature na dohvat ruke imaju Jajčani koji se ovih dana kada temperatura prelazi 35 stepeni osvježavaju na Plivskom jezeru, a ono je sve više interesantno i stranim turistima.

Priroda, hladovina, druženje i voda Plivskog jezera ugodne temperature za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima je sve što je potrebno domaćim stanovnicima i turistima koji se zaustave u Jajcu.

Ljeto u gradu na Plivskom jezeru donosi mnogo prednosti, a osim muzeja na otvorenom koji je itekako posjećen, Plivsko jezero i Mlinčići svojim ljepotama oduzimaju dah svakom posjetiocu.

U razgovoru za Klix.ba direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević je kazao da je Jajce jedno od najznačajnijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini posebno u ljetnom periodu kada ga posjećuje veliki broj domaćih i stranih turista.

"Posebnost Jajca leži u činjenici da nigdje u Bosni i Hercegovini na tako malom području ne postoji tako vrijedna kombinacija prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa kao što je to u Jajcu. Upravo je to razlog velikog broja dolazaka turista koji pored uživanja u prirodnim ljepotama velikog i malog Plivskog jezera, Mlinčića te samog vodopada u centru grada, svoje slobodno vrijeme mogu iskoristiti i za razne aktivnosti na vodi, kupanje, auto kamping, vožnja čamcima, zipline preko vodopada i drugo, ali i u razgledanju i posjeti brojnim kulturno-historijskim znamenitostima iz različitih historijskih razdoblja Hram Boga Mitrasa - Mitrej, katakombe, srednjovjekovna tvrđava, Kršlakova kuća...", kaže Matošević.

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na spisak najljepših manjih gradova na svijetu što je razlog više turistima da ga posjete i uvjere se u ljepotu prirode.

U Jajcu bi ove godine trebalo da budu održani i skokovi s vodopada kada se očekuje veliki broj posjetilaca iz cijele BiH te učesnici iz zemalja regiona.