BiH
11

Plinovod kod Zenice zatvoren, slijedi sanacija pukotine

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U zeničkom naselju Klopče danas u poslijepodnevnim satima došlo je do oštećenja plinovoda koji je nakon nekoliko sati zatvoren, a u toku je sanacija pukotine.

Prilikom izgradnje Koridora 5C radnici Euroasfalta su oštetili plinovod, nakon čega su brzom intervencijom evakuisani. Nekoliko sati radnici BH Gasa su vršili uviđaj na terenu te su postepeno zatvarali dotok plina kroz oštećenu cijev kako bi mogli prići do mjesta nesreće

Po zatvaranju plinovoda uslijedio je pregled oštećenja te poduzimanje daljih koraka na sanaciji kako bi se što prije osposobio dotok plina za preduzeća koja se snabdijevaju sa ovog plinovoda.

Za Klix.ba iz kompanije ArcelorMittal Zenica, koja svoje pogone snabdijeva plinom sa ovog plinovoda, istakli su da je situacija kritična.

"Situacija je kritična i obustavili smo procese proizvodnje. Trenutno koristimo paru sa kotlova energetike kako bismo održali vitalne procese u kompaniji. U stalnom smo kontaktu sa BH Gasom i nadamo se da će situacija biti riješena u naredna 24 sata", kazala je za Klix.ba glasnogovornica ArcelorMittala Zenica Dijana Božić Srdanović.

Tokom nekontrolisanog ispuštanja plina iz pukotine na plinovodu u Klopču je bilo ograničeno kretanje pješaka i vozila, a mjesto su osiguravali pripadnici MUP-a ZDK i Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.