BiH
43

Plin bi mogao poskupjeti u BiH u slučaju eskalacije rusko-ukrajinskih odnosa

Piše: Am. Dž.
Foto: AFP
Foto: AFP
Bosna i Hercegovina se trenutno snabdijeva plinom isključivo sa plinovoda koji prolazi kroz Ukrajinu. Bilo koja eskalacija ukrajinsko-ruskih odnosa ostavila bi našu zemlju u nezavidnoj situaciji kada je riječ o isporuci i cijeni plina.

Kompanija Energoinvest je nosilac ugovora o nabavci ruskog plina za BiH. U ovoj kompaniji ističu da je BiH veoma mali potrošač plina, ali i napominju da bi se svaka promjena regionalnih ili kontinentalnih poslovnih okvira odrazila i na BiH.

"Približno 15 posto plina koji stiže u Evropu prolazi kroz Ukrajinu, dok je u našem slučaju to 100 posto. Problem bi nastao u trenutku kada bi se kriza u Ukrajini produbila“, kaže u razgovoru za Klix.ba Enes Čengić, generalni direktor Energoinvesta.

Dok evropske zemlje mogu računati na takozvani Sjeverni tok, preko kojeg bi veoma brzo mogli nadoknaditi eventualno zaustavljene količine koje stižu preko Ukrajine, BiH je trenutno u nezavidnoj situaciji.

"Ako bi kriza u Ukrajini potrajala duže, teško je reći šta bi se desilo. Ali naši prekidi u snabdijevanju ne bi trajali dugo, jer bi postojala mogućnost da kupimo plin od mađarskog E.ON-a“, ističe Čengić.

Ruski plin preko Ukrajine, Mađarske i Srbije stiže u BiH. U Energoinvestu su već razmatrali pojedine korake koje bi poduzeli u slučaju pogoršanja situacije u Istočnoj Evropi.

"Mi sa Mađarskom i Srbijom imamo potpisan ugovor o korištenju plinovoda, tako da bi smo mogli nabavljati plin u Evropi. Naravno ako uopće bude bilo potrebe. U tom slučaju došlo bi do oscilacije cijene, ali to ne bi bilo neko značajnije poskupljenje“, rekao je Čengić.