{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plijen - novi tehno-triler Michaela Crichtona

7.2.2003. u 10:39
0
0
Plijen - novi tehno-triler Michaela Crichtona
0
Plijen - novi tehno-triler Michaela Crichtona
Autor novog tehno-trilera Prey (Plijen) je Michael Crichton, pisac koji je slavu stekao ne samo knjigama već i na malom i velikom ekranu. Po njegovim djelima snimljeni su megahitovi kao što je Jurski park i televizijska serija Hitna služba. Roman Plijen počinje kratkim uvodom u kojem se izražava zabrinutost zbog Nanotehnologije, znanstvene grane koja pokušava razviti tehnologiju za minijaturizaciju svega do ekstremnih razmjera, tako što bi se razvili elektronski krugovi i uređaji na razini atoma i molekula. Ovakav autorov uvod ukazuje na to da djelo uz element prvoklasnog zabavnog štiva, pokušava predstavljati i svojevrsni oman upozorenja.
Roman pripovijeda u prvom licu - u postupku netipičnom za druga Crichtonova djela - Jack Foreman, otac koji ostaje kod kuće kako bi čuvao djecu i vodio kućanstvo nakon što je izgubio posao u Silikonskoj dolini kao kompjuterski programer. Njegova dinamična supruga Julia radi kao jedan od direktora tehnološke kompanije Xymos i u prvoj trećini romana Jack sumnja da ona ima izvanbračnu vezu.

Ulomak iz prvog poglavlja:

"Za večeru sam skuhao špagete, jer oko te hrane nikad nije bilo spora. Do osam dvoje manjih je već spavalo, a Nicole je završavala zadaću. Bilo joj je dvanaest godina i u krevetu je trebala biti do deset sati, iako nije voljela da to njene prijateljice znaju...Najmanje dijete, Amanda, imala je tek devet mjeseci. Počela je puzati po cijeloj kući i ustajati pridržavajući se za stvari. Eric je imao osam godina - bio je rasni nogometaš i igrao bi nogomet cijelo vrijeme, osim kad se oblačio kao vitez i s plastičnim mačem po kući natjeravao svoju stariju sestru...Nicole je bila u jednoj mirnijoj fazi svog života, a Ericu je najdraže bilo zgrabiti njezin grudnjak i trčati s njime po kući vičuću Nicky nosi grudnjak! Nicky nosi grudnjak!", dok bi Nicole, odveć dostojanstvena da trči za njim, škrgutala zubima i vikala "Tata, opet to radi!Tata!". I ja bih tad morao naganjati Erica i objašnjavati mu da ne smije dirati sestrine stvari...U to se pretvorio moj život. U početku, kad sam izgubio posao kod kompanije Media Tronics, bio mi je zanimljiv rivalitet među djecom. I često je izgledalo da nije mnogo drugačije od mog bivšeg posla. U Media Tronicsu sam vodio jedan programerski odjel usmjeravajući stado mladih talentiranih kompjuterskih programera. S četrdeset i dvije godine bio sam prestar da budem programer, pisanje programa posao je za mlade."

No tu naoku relativno mirnu svakodnevicu uskoro poremeti niz uznemirujućih incidenata, među kojima i taj da Nicole dobiva jedan misteriozni osip na koži, Julie ima saobraćajnu nesreću, a njena kompanija Hyomos ga unajmljuje da sredi probleme u jednom njihovom pustinjskom pogonu. Tu shvati da Xymos proizvodi nanočestice koje zajedno sa softwareom, kojeg je on razvio u bivšoj kompaniji, trebaju poslužiti kao kamera za vojsku. Kroz niz znanstvenih lekcija, ne uvijek vješto integriranih unutar pripovijednog teksta, autor nam objašnjava da će jednostavni agensi postupajući u skladu s jednostavnim uputama, bez središnje kontrole, razviti nepredviljivo složeno ponašanje. Da bi kompanija ispunila krajnje rokove, koje nameću financijski razlozi, preuzima velike rizike. Jedan roj nanočestica pobjegao je iz laboratorija i sad se brzo razvija - prilagođavajući se na uvjete u pustinji, hrani se na tijelu sisavaca (uključujući i ljude), razmnožava i uči oponašati - sve do šokirajućeg i krajnje realističnog kraja romana.

S čisto tehnološkog aspekta - piše kritičar New York Timesa - ovo bi mogao biti Crichtonov najambiciozniji tehno-triler dosad. On se nikad nije ustručavao provesti temeljito istraživanje nekog znanstvenog polja prije negoli bi se latio pera. Tako da ne izaziva veliko čuđenje da je u posljednjem romanu generirao triler integrirajući trio neustrašivih znanstvenih disciplina: nanotehnologije, genetskog inženjeringa i kompjuterskog održavanja umjetnog života. "Ono što sve tri grane imaju zajedničko jest sposobnost puštanja svojih samoumnažajućih entiteta u okolinu", primjećuje autor u uvodu.

Drugi aspekti ovog romana sadržavaju ono što se od trilera i očekuje - puno akcije, puno obrata i dobre koji pobijeđuju zle. Ono po čemu je ovo djelo, kao i druga djela Michela Crichtona, drugačije od drugih jest lakoća s kojom autor objašnjava složene znanstvene ideje i integrira ih u čitku i razumljivu priču.

Roman Prey Michaela Crichtona objavila je izdavačka kuća HarperCollins.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Srbiji značajnije promijeniti odnos između dvije zemlje?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: