BiH
40

Plenum građana TK: Skupština ima rok od 72 sata da realizuje zahtjeve

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Plenum građana TK na svojoj šestoj sjednici koja je okončana sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla ostavio je rok od 72 sata Skupštini TK da realizuje njihove nove zahtjeve.

Podsjetimo, na ranijim zasjedanjima Plenuma građana TK zatraženo je da se zbrinu obespravljeni radnici, da se obustave istrage protiv svih učesnika demonstracija, da se smijeni komesar MUP-a TK Samir Aljukić i glasnogovornik Izudin Šarić...

Sinoć je Plenum građana TK zatražio od Skupštine TK da po hitnom postupku ukine isplatu "bijelog hljeba" smijenjenim ministrima i premijeru TK.

Naime, prema važećem zakonu smijenjeni ministri i premijer imaju pravo da u narednih godinu dana primaju redovne plate. U protekle tri godine porezni obveznici Tuzlanskog kantona finansirali su blizu 30 smijenjenih ministara, jer je Vlada TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem promijenila četiri koaliciona partnera, odnosno u Vladi TK su učestovali kadrovi svih parlamentarnih stranaka.

Plenum građana TK u istom roku traži da se ukinu dodatna plaćanja predstavnicima vlasti TK po osnovu učešća u radu raznih komisija te da se ukinu i sve druge nerazumne i neopravdane nadokande.

Od Skupštine TK traži se da počne sa svakodnevnim zasjedanjem, bez naknada poslanicima, a sve do izbora ekspertne Vlade TK koja će biti sačinjena od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih građana.

Skupštini TK je ostavljen rok od 72 sata, a ukoliko se ne ispune navedeni zahtjevi najavljeno je kako će Plenum građana TK održati demonstracije ispred Skuštine TK.