Izbjegao susret
36

Plenkovićev kabinet nakon nepoštivanja institucija BiH: Nema sastajanja niti kontakata s Komšićem

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iz kabineta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića rečeno je da je "konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH".
Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Dodaju i da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Plenković izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Plenković izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup", stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH zbog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je najavljeno da će prisustvovati.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.