Uoči izbora
56

Plenković u Mostaru podržao Čovića i HDZ BiH: Poruka reisa Kavazovića mudra i ispravna

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik HDZ iz susjedne Hrvatske, Andrej Plenković danas je u Mostaru, te daje podršku sestrinskoj HDZ BiH. Susreo se s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, a kasnije će prisustvovati završnom skupu ove političke stranke za Hercegovinu.

Čović se zahvalio delegaciji iz Hrvatske, kazao kako je Plenkovića informisao o dosadašnjem dijelu kampanje koja je "rađena na jedan uljuđen način do kraja poštujući Kodeks koji je ranije usvojen".

"Kampanju smo vodili tako da imamo jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Čini mi se da takav pristup na čitavom dijelu države dao rezultat te da ćemo ostvariti svoje ciljeve uz sve nedostatke izbornog zakonodavstva, legitimnog predstavljanja... Vjerujem da ćemo 8. oktobra imati legitimno predstavljanje svih naroda", izjavio je Čović.

Andrej Plenković, kazao je kako je Čoviću i HDZ-u BiH večeras želio prenijeti poruku političke podrške, prijateljstva, saradnje i žalje da na ovim izborima ostvari sjajan rezultat.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Mi smo večeras prije svega stranački lideri, a s aspekta HDZ-a u Hrvatskoj vodimo računa da naša saradnja, bilateralna, a i u okviru Evropske narodne stranke, mora imati svoje konkretne elemente, posebno kroz zajedničke vrijednost", kazao je Plenković, naglasivši važnost izlaska na izbore i legitimnog predstavljanja.

Plenković je kazao koliko je važno da HDZ BiH u našoj zemlji vodi politiku evropskog puta, te da će i dalje dobijati značajnu podršku iz susjedne i prijateljske države.

Na pitanje novinara o stavu reisa Kavazovića da nije dobro da jedan narod drugom bira predstavnike, Plenković je kazao da je njegova poruka prema svima u BiH poruka poštovanja i prijateljstva.

"S pažnjom sam pročitao intervju koji je dao gospodin Kavazović i mislim da je ta poruka jako mudra i jako ispravna", odgovorio je.

Plenković će se obratiti prisutnima i na Centralnom skupu HDZ-a BiH koji od 20 sati počinje u Dvorani Bijeli Brijeg u Mostaru.