BiH
22

Plenković u Mostaru: Na političarima u BiH je da nađu rješenja kako ići naprijed

SRNA
(Foto: Klix.ba)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da je na političkim predstavnicima u BiH da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed, te da je eventualna promjena ustavnog uređenja u BiH tema za stranke i institucije u BiH.

"Kada je riječ o dijalogu koji vode legitimni politički predstavnici u BiH na njima je da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske o svim pitanjima u BiH su bili sasvim jasni, uključujući i posljednje oko referenduma u Republici Srpskoj", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka za predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Plenković je naglasio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.

"Tu je naš stav vrlo čvrst i jasan. Kada je u pitanju eventualna promjena ustavnog uređenja BiH, smatramo da ono treba biti tema za političke stranke i institucije BiH. Sve tendencije koje bi mogle destabilizovati zemlju i onemogućiti njen evropski put mi ne podržavamo", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je naglasio da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantski put BiH i pružati podršku različitim projektima hrvatskom narodu u BiH.

"Naš aktivizam na spoljnopolitičkom planu, na projektnoj saradnji, evropskom putu u privrednoj saradnji bit će manifestovan konkretnim aktivnostima. Odlučan sam na najkonstruktivniji način pomoći i koheziju BiH i njen evropski put i garanciju ravopravnosti Hrvata u BiH", rekao je on.

Plenković je ocijenio da su svi razgovori koje je vodio u Sarajevu i Mostaru bili izuzetno pozitivni i konstruktivni.

On je dodao da će biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH čim se steknu uslovi za to, te da će se tada rješavati sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Komentirajući pitanje novinara koje se odnosi na funkcioniranje odnosa naroda (srpskog i hrvatskog) u BiH i Zagreba, Plenković je kazao kako su stavovi bili, i na izbornoj kampanji i na dužnostima u Vladi, da Hrvatska podupire cjelovitu BiH i protivi se svim tendencijama koje bi vodile ka njezinoj destabilizaciji u konačnici i svojevrsnoj dezintegraciji.

"Kada je riječ o eventualnim promjena ustavnog ustrojstva u BiH , smatramo da ono treba biti tema prvenstveno za političke stranke i institucije u BiH i sve tendencije koje bi mogle destabilizirati zemlju i onemogućiti njezin put, mi ne podržavamo", kazao je Plenković.

Što se pak tiče dijaloga koje vode politički predstavnici u BiH to je, zaključio je on, na njima da nađu najbolja rješenja kako ići dalje.

"Razgovarali smo o svim temama koje opterećuju uopće naše odnose ka europskom putu i nastojao sam Plenkovića vrlo precizno upoznati da predstavnici politike koju vodimo u ime hrvatskoga naroda, i kroz HNS i stranku HDZ, je isključivo euroatlantski put i da tu nema nikakvih dvojbi, odnosno da smo apsolutni predvodnici toga puta". izjavio je ovom prigodom predsjednik HNS i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Bez Plenkovića, Stiera i naših drugih zastupnika u Evropskom parlamentu, ocijenio je Čović, siguran sam da ne bi ni izbliza uspjeli s predajom aplikacije BiH za članstvo u EU.

Plenković se sinoć u Mostaru sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a jutros je razgovarao sa predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, s provincijalom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom, te posjetio gradilište Doma za siromašne studente franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište.